Nové politické strany zatím v průzkumech paběrkují, nejlépe si z nich vedou Realisté

Petr Robejšek (Realisté)

Petr Robejšek (Realisté) Zdroj: ČTK

Hana Marvanová
Pavel Sehnal
Lídr realistů Petr Robejšek během rozhovoru pro Blesk.cz
4
Fotogalerie

V podzimních volbách do Sněmovny chtějí uspět i nové politické strany. O poslanecká křesla plánuje bojovat například hnutí BOS – Bezpečnost, odpovědnost, solidarita. Krajně pravicové subjekty se sdružily v hnutí Rozumní. Znovu ožila také značka ODA – Občanská demokratická aliance pod vedením podnikatele Pavla Sehnala. O dvacetiprocentním zisku mluvili Realisté Petra Robejška. Do politiky se vrací i osobnosti zapojené do nové politické platformy SPIN (Spravedlnost a Inovace)- Právnička Hana Marvanová už oznámila kandidaturu, konkrétně za Starosty. 

Ve volebních průzkumech se zatím nové subjekty umísťují v kolonce „ostatní strany“. Tradiční politické strany jako třeba sociální demokracie ovšem čelí v posledních měsících výraznému úbytku voličů. Může vést pokles důvěry v zavedené partaje k úspěchu nových subjektů?

Nově vznikající strany můžou využívat současné nespokojenosti Čechů s tradičními politickými stranami. Vazba voličů na zavedené strany se rozvolňuje. Prostor pro alternativu by se tu našel. Otevírá se tak otázka, jak velkou podporu díky tomu mohou nové strany na podzim získat? Realisté už na konci loňského roku tvrdili, že dosáhnou až 20procentní podpory. Jejich preference se ale zatím podle průzkumů pohybují kolem půl procenta a vykreslují tak obecnější trend: získat podíl na politické moci nemusí být v Česku ani v současnosti atmosféře nespokojenosti pro nové strany jednoduchý úkol.

Centrum pro výzkum veřejného mínění pokládá lidem v průzkumech otevřené otázky. To znamená, že osloveným nenabízí sadu stran, z nichž mohou vybírat. Respondenti uvádí partaje, které je samotné napadnou. „Nové formace se občas objevují, ale velmi sporadicky,“ říká v rozhovoru pro INFO.CZ analytik centra Jan Červenka.

„Velice záleží na tom, kdo za stranou stojí, jak moc do ní investuje peněz a zda se mu ji podaří zviditelnit,“ tvrdí expert. V poslední době podle něj začali být v průzkumech zmiňováni i Realisté.

Podívejte se na rozhovor s Petrem Robejškem:

„V samotných preferencích se to výrazně neprojevilo. Mají kolem půl procenta. Ale pokládáme i otázku: které další strany byste volili? A tam už se začínají objevovat,“ popisuje Červenka úspěch hnutí, jehož billboardy se objevily podél českých silnic a jež si zakládá i na svých sociálních sítích.

Znovu obnovená ODA, která už je na plakátech také vidět, se podle analytika v průzkumech vyskytuje jen sporadicky. A to i navzdory tomu, že jde o zavedenou značku. „Faktem je, že když ODA kdysi končila, tak měla podporu půl procenta. Otázkou tak je, zda je v tomto případě známá značka výhoda, nebo zátěž,“ popisuje Červenka. Občas v průzkumech zaznamená moravistické strany. Po krajských volbách lidé zmiňují formace, které volili na regionální úrovni.

Pokračování článku najdete na serveru info.cz>>>