Odbory tlačí na rychlejší růst minimální mzdy. Pracující člověk by prý neměl být úplně chudý

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Michael Tomes, E15

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Ilustrační foto
16
Fotogalerie

Českomoravská konfederace odborových svazů na dnešním sněmu znovu zdůraznila potřebu růstu mezd. Premiér Sobotka si přeje přijetí nového zákoníku práce.

Odbory pokračují v kampani „Konec levné práce“, ve které kritizují výši mezd v České republice. Tuzemská ekonomika je podle nich založena na velmi levné práci, což považují za problém.

Sněm navštívil i premiér Bohuslav Sobotka, který je sám členem odborů. Ve svém projevu varoval před nízkou cenou práce a daňovými ráji. Aktivitu odborů chválí.

Za jeho vlády se minimální mzda zvyšovala. Ministryně práce Michaela Marksová si přeje její další zvýšení, a to na 12 200 korun od ledna příštího roku.

Odbory chtějí zvýšit minimální mzdu na 12 500 korun. „Ministryně práce se drží programového prohlášení. My prosazujeme 12 500 korun, 12 200 korun je pod úrovní hranice chudoby pro jednotlivce. Když člověk pracuje, neměl by být úplně chudý. Navíc tato částka koreluje s předpokládaným zvýšením minimální mzdy na Slovensku,“ řekl hlavní ekonom ČMKOS Martin Fassmann.

Odbory také prosazují přijetí nového zákoníku práce. „Zvedněte ruku pro slušný zákoník práce, který zaručí důstojné pracovní podmínky pro 21. století," vyzývají odboráři poslance.

Sobotka tvrdil, že bude o jeho přijetí usilovat do konce volebního období. V současnosti podle něho přijetí nového zákoníku brání pravicová opozice a někteří členové ANO.