Odejít by měl jen Sobotka, říká prezident. Za premiéra chce Zaorálka nebo Bělobrádka

Premiér Bohuslav Sobotka s prezidentem Milošem Zemanem při schůzce na Pražském hradě kvůli demisi předsedy vlády.

Premiér Bohuslav Sobotka s prezidentem Milošem Zemanem při schůzce na Pražském hradě kvůli demisi předsedy vlády. Zdroj: ČTK

Prezident Miloš Zeman během schůzky s premiérem Bohuslavem Sobotkou kvůli demisi premiéra.
Bohuslav Sobotka a Andrej Babiš
Bohuslav Sobotka,
Bohumil Pečinka analyzuje dobře maskované lži Andreje Babiše
Premiér Sobotka a vicepremiér Babiš si na vládě neodsedli
7
Fotogalerie

 Prezident Miloš Zeman prohlásil, že současný koaliční kabinet by měl dovládnout do říjnových sněmovních voleb a jediný, kdo by z něj měl odejít, je premiér a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. V čele staronového kabinetu by podle něj měl stát znovu politik ČSSD. V té souvislosti zmínil místopředsedy ČSSD - ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka a ministra vnitra Milana Chovance. Naznačil přitom, že reálnou šanci získat pro svůj tým důvěru Poslanecké sněmovny má spíše šéf české diplomacie.

Nevyloučil ale ani to, že by premiérem mohl jmenovat i předsedu KDU-ČSL Pavla Bělobrádka, pokud by sociální demokraté jeho nabídku odmítli. Řekl to v rozhovoru pro TV Barrandov.

Prezidentovu vystoupení předcházel jeho střet s předsedou vlády na Pražském hradě. Sobotka dorazil na schůzku s hlavou státu bez demise svého kabinetu, Zeman však nechal na Pražském hradě připravit sál, jako by ministerský předseda demisi přinesl. 

Video placeholde
Konflikt prezidenta Miloše Zemana a premiéra Bohuslava Sobotky na Pražském hradě. • ČTK

Prezident Sobotkovi sdělil, že očekával demisi, takže mu poděkoval za dosavadní práci a požádal ho, aby vláda plnila dál svou roli, dokud nebude jmenována nová. Sobotka opáčil, že přišel diskutovat o aktuální situaci. Zarazilo ho, jak Pražský hrad ke schůzce přistoupil, nebylo to podle něj nutné.

Sobotka předpokládá, že prezident bude jeho demisi chápat jako konec celého kabinetu, nikoliv jen premiéra. Dokument chce doručit v polovině května písemně, což podle něj bylo zvykem i u předchozích vlád. Prezident Sobotkovi vyčetl, že způsobil krizi. Podle Sobotky však krizi zapříčinil ministr financí Andrej Babiš (ANO) tím, že nevysvětlil okolnosti kolem svého podnikání a majetku.

Ještě před premiérem měl se Zemanem schůzku vicepremiér Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL). S prezidentem shodl, že předčasné volby a úřednická vláda nejsou řešením.  

"Úřednická vláda na takto krátkou dobu nedává příliš smysl. Co největší část vlády by měla dovládnout. Není rozumné vyvolávat předčasné volby," uvedl po schůzce na Pražském hradě Bělobrádek.

Vicepremiér by si také přál co nejrychlejší podání demise vlády, aby se současná situace mohla rychle vyřešit.  Současně Bělobrádek zmínil, že podle prezidentovy právní analýzy je možné, aby demisi podal jen premiér. Bohuslav Sobotka naopak trvá na tom, že spolu s ním musí padnout celá vláda. 

Termín podání demise bude záviset na návratu prezidenta Zemana z cesty do Číny, která má skončit 18. května.

Dnes chce Sobotka podle Ayrera s prezidentem konzultovat politickou situaci a představit plán sociálních demokratů na rychlé řešení krize, za kterou ČSSD vidí neschopnost předsedy hnutí ANO a ministra financí Babiše vysvětlit svoje majetkové poměry.

Babiš tvrdí, že Sobotku k demisi navedl ministr vnitra Chovanec. Podívejte se:

Grémium ČSSD ve středu večer za nejlepší cestu z krize označilo pokračování vlády na půdorysu současné koalice bez Babiše. To ale nepřipouští hnutí ANO.

Spory uvnitř kabinetu, který se ujal moci koncem ledna 2014, se dostaly na veřejnost už v prvních měsících fungování vlády.

Všechny zprávy o Bohuslavu Sobotkovi najdete zde >>>

Především šlo o slovní přestřelky mezi premiérem Bohuslavem Sobotkou  a prvním vicepremiérem, ministrem financí a předsedou hnutí ANO Andrejem Babišem.

V pátek Babiš doručil Sněmovně dopis, ve kterém vysvětloval na žádost poslanců některé okolnosti svého podnikání. Všechny své transakce s Agrofertem označil za legální. 

Video: Komentátor reflexu Bohumil Pečinka rozebírá Babišovy výroky

Video placeholde
Bohumil Pečinka analyzuje dobře maskované lži Andreje Babiše • Martin Bartkovský

Strany vládní koalice nechtějí předčasné volby. Část opozice je kvůli vládní krizi naopak podporuje

"Vládní koalice má zájem, aby Sněmovna dál fungovala, schvalovala zákony tak, jak je to naplánováno," řekl novinářům předseda poslanců ANO Jaroslav Faltýnek. Šéf sociálnědemokratické frakce Roman Sklenák uvedl, že jeho klub předčasné volby nepodporuje. Jako jeden z důvodů uvedl i termíny, které pro ně stanovuje ústava. Není to podle něj technicky dost dobře zvládnutelné.

"My jsme toho názoru, že v Poslanecké sněmovně se najde většina ke schválení těch zákonů, které jsou v legislativním procesu, a byla by škoda je nedokončit," řekl Sklenák. Podobně se vyjádřil také zástupce KDU-ČSL Petr Kudela, podle kterého je tato strana připravena podílet se dál na fungování Sněmovny stejně, jako jsou lidovečtí ministři připraveni dál působit ve vládě. "Samozřejmě ten vývoj je v tuto chvíli těžko předvídatelný," podotkl však Kudela.