ONLINE: Zeman prý přijme Sobotkovu demisi, bookmakeři vidí Bělobrádka premiérem

Bohuslav Sobotka,

Bohuslav Sobotka, Zdroj: ČTK

Jan Birke .
Roman Sklenák (ČSSD)
Roman Sklenák.
Strakova akademie.
výhra Bohuslava Sobotky na sjezdu čssd
8
Fotogalerie

Prezident Miloš Zeman ve čtvrtek údajně přijme demisi premiéra Bohuslava Sobotky. Na setkání s novináři to prohlásil vicepremiér Andrej Babiš (ANO). Zemanovi na schůzce sdělil, že ANO s demisí kabinetu nesouhlasí. Případné pověření, aby sám vedl novou vládu, by Babiš od Zemana nepřijal, přísluší to podle něho sociální demokracii. Babiš zopakoval, že nevidí k demisi důvod, protože vládu považuje za úspěšnou. Premiérem se podle sázkových kanceláří stane předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek. 

Babiš prohlásil, že podání demise nerozumí, vláda je podle něj úspěšná. Nepovažuje za vhodné ani rekonstruovat vládu půl roku před řádným termínem voleb. S vypsáním předčasných voleb Babiš nesouhlasí a podle něj tento názor sdílí i Zeman.

Sobotka demisi vlády oznámil na tiskové konferenci v úterý. Svůj krok zdůvodnil tím, že Babiš prý dostatečně nevysvětlil své majetkové poměry a obchodní transakce se svou dřívější společností Agrofert. Představitelé ANO se proti tomu ohradili, Babiš podle nich všechny otázky opakovaně vysvětlil a Sobotka odpovědi nechce slyšet.

Aktuální dění kolem konce vlády sledujeme online:

 

Představitelé vládních stran se už dříve shodli na tom, že nechtějí situaci řešit zkrácením volebního období a vypsáním předčasných voleb před říjnovým řádným termínem. Na tom, jak by dál měla vláda fungovat, ať v demisi nebo nově sestavená, se ale neshodují. ČSSD odmítá pokračování kabinetu s Babišem, ANO na přítomnosti svého předsedy ve vládě trvá.

Místopředseda hnutí ANO Jaroslav Faltýnek před polednem novinářům v Poslanecké sněmovně zopakoval, že jeho hnutí preferuje to, aby vláda v případě podání demise Sobotkou dokončila svůj mandát v demisi. 

Ani užší vedení ČSSD nechce vládní krizi řešit předčasnými volbami. Umí si představit, že by současný kabinet vládl až do voleb v demisi. Považuje ale za nepřijatelné, aby byl vicepremiér a ministr financí Andrej Babiš (ANO) nadále v kabinetu se souhlasem sociální demokracie.  

Místopředseda strany Jan Birke označil vypsání předčasných voleb za nesmysl. Nepodporuje ani vznik úřednické vlády, protože ta by musela nově získat důvěru Sněmovny a obtížně by se do ní sháněli ministři, když by měli své resorty řídit jen krátce. Účast Babiše ve vládě jednoznačně odmítl.

„Ta vláda padla díky Andrejovi Babišovi, protože to je člověk, který má bordel v penězích, honí každého hospodského kvůli jedné účtence a zásadně se tváří, že je všechno v pořádku. S tímhle člověkem se nedá vládnout,“ řekl. Odmítl i možnost, že by Babiš působil ve vládě jinde než na ministerstvu financí.

Podívejte se na tiskovou konferenci po jednání vlády:

 

Více o Bohuslavu Sobotkovi čtěte ZDE >>>