Patová situace trvá i po schůzce s prezidentem. ČSSD a lidovci chtějí Babišův odchod

Jednání zástupců vládních stran v Liberci

Jednání zástupců vládních stran v Liberci Zdroj: ČTK

Grand Hotel Imperial v Liberci.
Šéf lidovců Pavel Bělobrádek a liberecký hejtman Martin Půta v Liberci před jednáním s prezidentem Milošem Zemanem
Šéf lidovců Pavel Bělobrádek a liberecký hejtman Martin Půta v Liberci před jednáním s prezidentem Milošem Zemanem
Prezident Miloš Zeman na návštěvě Libereckého kraje.
Bohuslav Sobotka
9
Fotogalerie

Řešení politické krize dnešní nečekaná večerní schůzka prezidenta Miloše Zemana se zástupci vládní koalice nepřinesla. ČSSD a KDU-ČSL trvají na odchodu ministra financí Andreje Babiše (ANO) z vlády. Novinářům to po jednání s prezidentem řekli předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek a místopředseda ČSSD Milan Chovanec. Babiš odjel bez komentáře, před novináře nepředstoupil ani prezident Zeman.

"Trváme na tom, že problém je na straně hnutí ANO," řekl Chovanec novinářů. "A ANO ho může vyřešit tím, že Andrej Babiš odejde z vlády," dodal s tím, že Babiš na schůzce nepřipustil, že by rezignoval.

Chovanec na jednání v Liberci, které svolal prezident během své návštěvy Libereckého kraje, zastoupil předsedu ČSSD a premiéra Bohuslava Sobotku. Ten byl v době schůzky na návštěvě Lucemburska.

"Myslím si, že než se pan prezident vrátí z Číny, tak je prostor pro to projednat to (prezidentův dnešní návrh)," uvedl předseda lidovců. Co Miloš Zeman navrhl, neřekl. "Rozhodně jsme se shodli na tom, jak hnutí ANO, tak KDU-ČSL, tak pan prezident, že předčasné volby nejsou prioritním řešením, a že je nechceme," dodal Bělobrádek.

Video: Šéf KSČM Filip o tom, jak se hájil Babiš a proč chtějí komunisté vyvolat schůzi k vyslovení nedůvěry vládě

Ministr vnitra dodal, že návrhy, které na jednání předložil prezident, nepovažuje za převratné, nicméně je předá Sobotkovi a grémiu ČSSD. To zasedne v pátek. Podle Chovance bude muset prezident po návratu z Číny rozhodnout, co bude s návrhem na Babišovo odvolání dělat.

"Senátoři avizovali možnost ústavní žaloby, ale myslím, že prezident si to uvědomuje a kroky k dalšímu jednání bude směřovat bezprostředně po návštěvě Číny, to znamená po 19. květnu," řekl novinářům Chovanec.

Jednání provázely demonstrace odpůrců, kteří se před hotel Imperial, kde se schůzka koná, přesunuli z Benešova náměstí. Kolem 150 lidí s transparenty žádalo odvolání ministra financí a šéfa hnutí ANO Andreje Babiše.

Video: Babišův projev ve Sněmovně

Video placeholde
Babišův křik ve Sněmovně: Neodstoupím, ani kdybyste mě zabili • Jan Jedlička

Vládní krize se týká Sobotkových snah odvolat Babiše z funkce ministra financí kvůli jeho nevyjasněným kauzám. Sobotka předložil návrh na odvolání ministra financí Hradu, prezident Miloš Zeman ale s odvoláním otálí, což někteří odborníci i politici hodnotí jako porušování ústavy.

Odprůce Zemana i Babiše drželi policisté na opačné straně ulice. Na místě je i antikonfliktní tým. K žádným potyčkám ale zatím nedošlo. Lidé mají transparenty s hesly jako "Nejsme kampaň", na jednom je fotka Babiše a oprátky.

"Nevykřikujeme nic sprostého, jak uvádí pan Ovčáček na Twitteru," ohradila se jedna z účastnic protestů. Zazněla ale hesla "dodržujte ústavu", "zůstaň v Číně", "neboj se a vylez, Kalousek tady není" nebo "dost bylo ostudy", "Miloše do koše".

Sobotka chce svolat Bezpečnostní radu státu kvůli Babišovi

Premiér předpokládá, že "ideálně příští týden" svolá kvůli aktuálním nahrávkám vicepremiéra Andreje Babiše jednání Bezpečnostní rady státu (BRS). O tento krok jej v úterý požádal předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek.

"Určitě tam pozvu zástupce příslušných složek tak, abychom obdrželi aktuální informace o tom, co se odehrává. Samozřejmě v rámci toho, co mohou členové vlády v takovéto situaci slyšet a vědět," prohlásil předseda vlády.

Politickou situaci v České republice v posledních dnech zásadním způsobem ovlivnila trojice nahrávek, které na internetu zveřejňuje kdosi neznámý. Ze sestříhaných a tajně pořízených nahrávek se kromě jiného zdá, že Babiš mohl ovlivňovat jím vlastněná média či mohl mít přístup k živým policejním svazkům.

Premiér Sobotka minulý pátek podal prezidentovi Miloši Zemanovi návrh na Babišovo odvolání z vlády, hlava státu zatím s tímto krokem otálí.