Pilný může být ministrem proti své vůli. Skončilo to pro mě špatně, říká

Pilný jako nový ministr?

Pilný jako nový ministr? Zdroj: čtk

Ivan Pilný, poslanec hnutí ANO, předseda Hospodářského výboru Poslanecké sněmovny
Ivan Pilný se objevil v pořadu České televize Den D
Ivan Pilný se objevil v pořadu České televize Den D
Kandidát na ministra financí Ivan Pilný (ANO), vicepremiér Andrej Babiš (ANO) a premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD)
5
Fotogalerie

Ivan Pilný se politice pohybuje téměř deset let, nyní může přijít vrchol jeho dosavadní kariéry. Premiér Bohuslav Sobotka ho pozval k rozhovoru na středeční odpoledne. Tam se rozhodl, že ho navrhne prezidentovi Zemanovi na funkci ministra financí. Pilného za svého nástupce navrhl Andrej Babiš.

„Pro mě osobně to skončilo špatně, protože na mě spadla stodola a musím se s tím nějak vypořádat,“ komentoval pro Blesk.cz jednání s Babišem. O dalších dvou kandidátech prý nic neví, protože není členem předsednictva.

Pilného angažmá v hnutí ANO není jeho první politickou zkušeností. Již v roce 2009 spoluzakládal politickou stranu Občané.cz a byl jejím místopředsedou. Ve volbách do Poslanecké sněmovny v roce 2010 za ni kandidoval v Praze. Strana se však do Sněmovny vůbec nedostala. V Občané.cz působil do roku 2012. 

 

Ve volbách do Poslanecké sněmovny v roce 2013 již kandidoval jako nestraník za hnutí ANO 2011 v pozici lídra v Královéhradeckém kraji a byl zvolen. Poté se stal předsedou sněmovního hospodářského výboru a v roce 2014 do ANO vstoupil.

Během předchozí kariéry vystudovaný elektrotechnik pracoval v českém Microsoftu, od roku 1998 dokonce jako generální ředitel. Následně vedl Sdružení pro informační společnost.

Další manažerskou praxi získal v letech 2000 až 2001. Tehdy řídil Český Telecom. Telekomunikacím zůstal věrný a po odchodu z Telecomu se stal generálním ředitelem alternativního operátora – společnosti eTel. V roce 2005 založil obecně prospěšnou společnost Pracujme chytřeji a je členem její dozorčí rady. 

Babiš před Strakovo akademií: