Piráti podpoří Vondráčka z ANO, chtějí aby se stal předsedou sněmovny

Šéf Pirátů Ivan Bartoš vyrazil na povolební jednání s ANO

Šéf Pirátů Ivan Bartoš vyrazil na povolební jednání s ANO Zdroj: ČTK

Radek Vondráček
Radek Vondráček je novým místopředsedou sněmovny
Šéf Pirátů Ivan Bartoš vyrazil na povolební jednání s ANO
Šéf Pirátů Ivan Bartoš vyrazil na povolební jednání s ANO
5
Fotogalerie

Piráti podpoří na funkci předsedy Poslanecké sněmovny Radka Vondráčka (ANO), rozhodl dnes jejich poslanecký klub. Předseda ODS Petr Fiala by měl být prvním místopředsedou sněmovny. Novináře o tom informoval po jednání klubu předseda strany Ivan Bartoš.

Podle Bartoše tak strana uznává výsledky voleb, ve kterých zvítězilo hnutí ANO. Klub hlasoval jednotně, což je důkazem, že už funguje dobře, řekl Bartoš. Menšinovou vládu ANO, ani kdyby v ní částečně byli odborníci, ale strana nepodpoří. "Stanovisko je stále stejné, musím to neustále opakovat, řídíme se naší strategií, která byla součástí naší kampaně, a tam je jasně řečeno, že nepodpoříme ani tichou podporou vládu, kde by bylo dominantní postavení hnutí ANO," prohlásil Bartoš.

Pirátským kandidátem na místopředsedu Sněmovny bude první místopředseda strany Vojtěch Pikal. "Nepředpokládáme, že jako třetí nejsilnější strana bychom měli problém tohoto kandidáta prosadit," dodal Bartoš. Klub se podle něj shodl na tom, že je Pikal nejkompetentnější na tuto pozici.

Strana by také chtěla mít své poslance v pěti výborech, v třech z nich by chtěla předsednické křeslo. Jedním z nich je bezpečnostní výbor, který by chtěl řídit Bartoš.

Strana skončila ve sněmovních volbách třetí, ze ANO a ODS. V dolní parlamentní komoře má 22 zástupců. Předseda Sněmovny má po dvou neúspěšných pokusech o složení vlády možnost jmenovat premiéra.