Politici a úředníci si nerozumí, říká budoucí ministryně financí Schillerová

Alena Schillerová o brífinku

Alena Schillerová o brífinku Zdroj: ČTK

Andrej Babiš a Alena Schillerová
Alena Schillerová o brífinku
Andrej Babiš a Alena Schillerová
Andrej Babiš a Alena Schillerová
5
Fotogalerie

Nabídku na post ministryně financí v nové menšinové vládě hnutí ANO vnímá dosavadní náměstkyně ministra financí Alena Schillerová jako příležitost nastartovat a dodělat zásadní změny v resortu. Patří mezi ně proklientská finanční správa, správa daní online nebo nový zákon o dani z příjmu.

"To jsou všechno dosažitelné cíle, ale často jejich realizace ztroskotala na tom, že politici a úředníci si zkrátka tak úplně nerozuměli. Věřím, že má silná stránka je ve znalosti prostředí, jeho vnitřních procesů i slabin," řekla. Dodala, že další priority nechce sdělovat dříve, než bude jmenována do funkce.

Ministerstvo financí již připravuje nový zákon o dani z příjmu delší dobu. Měl by přinést například možnost samovyměření daně či využití internetu v daňovém přiznání. "Chceme mít stejný systém jako v Estonsku, kde lze vyplnit po internetu daňové přiznání za dvě minuty," uvedla Schillerová minulý týden. "Připravili jsme čistě úřednický návrh zákona a čekáme na politické zadání. Čekáme na vládní prohlášení, které určí nějaký trend," dodala.

Pravá ruka Babiše

Do veřejného povědomí vešla dosavadní náměstkyně ministra financí Alena Schillerová účastí v kauze zajišťovacích příkazů, také ale výrokem, že je jen „obyčejná ženská“. Řekla to na jaře, kdy ji hnutí ANO neúspěšně navrhovalo jako novou ministryni financí. Expremiér Bohuslav Sobotka ji tehdy odmítl proto, že je prý až příliš napojená na policií vyšetřovaného Andreje Babiše a jeho hnutí.

Třiapadesátiletá Schillerová čelila nejsilnější kritice během kauzy zajišťovacích příkazů. Důvodem bylo jejich údajné nadužívání finanční správou, která měla tímto nástrojem neoprávněně zatěžovat rozpočty řady firem. Po odvolání Schillerové a šéfa finanční správy Martina Janečka na jaře volali opoziční politici, ale i čelní představitelé ČSSD a KDU-ČSL z tehdejší vládní koalice.

Média znovu upřela svou pozornost na Schillerovou, když vyšlo najevo, že manželem její dcery Petry Rusňákové, která je brněnskou radní za ANO, je kontroverzní podnikatel David Rusňák. Ten byl obviněn v kauze úniku informací z policejních spisů. Rusňák je zároveň největším sponzorem brněnské buňky hnutí ANO, před volbami mu věnoval 1,5 milionu korun.


Ve své práci hodlám dál pokračovat, řekla v rozhovoru pro deník E15>>>


Schillerová se narodila v roce 1964 v Brně, vystudovala obor právo na Masarykově univerzitě. Dálkově přidala titul Ph. D. z oboru zemědělsko-družstevní právo. Jako náměstkyně působí na ministerstvu financí od ledna roku 2016, její zaměření jsou daně a cla. Na postu náměstkyně vystřídala Simonu Hornochovou. Od roku 2009 je členkou vědecké rady Fakulty podnikatelské VUT v Brně.