Poslanci byli ke svým stranám štědří, přispěli jim miliony korun

hlasování

hlasování Zdroj: Anna Vacková

Andrej Babiš
Karel Schwarzenberg
Karel Schwarzenberg
Karel Schwarzenberg
Miroslav Kalousek.
11
Fotogalerie

Politické strany sponzorují firmy, mecenáši, podnikatelé, ale i vlastní členové. Současní poslanci letos v kritickém předvolebním období poslali do stranických kas dohromady miliony korun.

Miroslav Kalousek – 300 tisíc, Pavel Bělobrádek – 250 tisíc, Tomio Okamura – 115 tisíc, Andrej Babiš – 50 tisíc korun. Tolik letos darovali nad rámec povinných příspěvků předsedové několika parlamentních stran svým partajím. Kritický předvolební rok zaznamenal i více než stotisícové dary od mnoha dalších členů dolní komory. 

Server Hlídač smluv, který založil bývalý poradce ministrů financí Andreje Babiše a Ivana Pilného Michal Bláha, se pokusil dát dohromady letošní poslanecké dary. Nejpočetnější poslanecký klub hnutí ANO byl jeden z nejštědřejších, ze 78 poslanců přispěla letos většina a částky obvykle přesahovaly 50 tisíc, třetina poslala i více než sto tisíc korun. Podle údajů serveru Hlídač smluv darovali poslanci hnutí ANO dohromady více než pět a půl milionů korun.

Zdánlivě nízký padesátitisícový dar Andreje Babiše je třeba vnímat v souvislosti s desítkami milionů, které Babiš a firmy spadající pod Agrofert půjčili hnutí ANO. Ke konci loňského roku dlužilo hnutí Babišovi přes 153 milionů korun.

Bláhův poslanecký seznam na Hlídači smluv nicméně není kompletní. „Ne u všech smluv se nám je daří spárovat s poslanci,“ uvedl. Při pohledu na transparentní účty a oficiální seznamy dárců se nicméně potvrzuje, že i poslanci ostatních stran letos poslali desetitisícové až stotisícové dary.

Zdaleka nejvíce jako jednotlivec daroval čestný předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg, který letos straně poslal příspěvek 1 050 000 korun. Výjimku tvoří Piráti, kteří posílají spíše jen stovky či tisíce korun. Předseda strany Ivan Bartoš straně daroval pět a půl tisíce korun.

Sponzorování vlastních stran politiky je nicméně běžnou praxí. „V české politice je zvykem, že zejména lidé, kteří strany reprezentují ve veřejných funkcích, platí vyšší členské poplatky či dary. Je to svým způsobem odměna za možnost získat tuto funkci, za kariérní postup,“ uvedl politolog z Filozofické fakulty Univerzity Palackého Pavel Šaradín.

Podle vyjádření některých stran jsou dary zcela dobrovolné. „Všichni přispívali podle svých možností, žádné nařízení v tom není,“ řekla například mluvčí Pirátů Karolína Sadílková. „Je spíš výjimkou, že zákonodárci a členové, kteří jsou ve funkcích na krajích či obcích, stranu finančně nepodporují. Jejich příspěvky jsou ale dobrovolné,“ uvedl mluvčí TOP 09 Jakub Hnát.

"Dary politiku tvoří minimální položku v celkové výši daru, které ODS ročně dostává. Většina peněz jde od příznivců a podporovatelů," uvedla mluvčí občanských demokratů Jana Havelková. Podle ní jsou všechny dary politiků zcela dobrovolné.

Strany od svých členů a volených zástupců obvykle vybírají členské příspěvky, příspěvky na volby či kandidaturu, poplatky za služby a podobně. Komunističtí funkcionáři zase musí například odvádět procenta z příjmů či si z náhrad najímat kanceláře v budovách patřících KSČM.

„Je běžné, že členové, kteří kandidují ve všech druzích voleb, se podílejí na nákladech za volební kampaň. Většinou to je odstupňované, přičemž největší náklady nesou lídři, případně ti, kteří mají větší šanci uspět,“ uvedl politolog Šaradín.

I v zahraničí musí politici do své kariéry něco investovat. „Taková praxe je běžná i ve světě. Záleží na tradici politiky, na tom, zda jsou strany financovány ze státního rozpočtu, nebo soukromého sektoru. Kandidáti se například na kampani podílí sami, ale musí oslovit sponzory, kteří jim vstup do politiky zaplatí,“ řekl Šaradín.