Poslanci se střetli kvůli imunitnímu výboru. Velkorysost vítěze je nulová, zaznělo v diskusi

Andrej Babiš v Poslanecké sněmovně

Andrej Babiš v Poslanecké sněmovně Zdroj: ČTK

sněmovna (ilustrační foto)
Bývalý ministr financí a předseda TOP O9 Miroslav Kalousek ve Sněmovně.
Jaroslav Faltýnek v Poslanecké sněmovně
Andrej Babiš a Jaroslav Faltýnek v Poslanecké sněmovně
Vít Rakušan
6
Fotogalerie

V orgánu, který bude zřejmě znovu rozhodovat o vydání Andreje Babiše k trestnému stíhání, budou zastoupeny všechny parlamentní strany.

 

Vůbec poprvé od říjnových voleb se sešla Poslanecká sněmovna. Po rutinním ustavení volební komise se strany střetly kvůli obsazení mandátového a imunitního výboru, kde podle původních návrhů ANO a KSČM neměly být zastoupeny nejmenší uskupení. Volba členů orgánu, který je klíčový pro možné opětovné vydání Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka (oba ANO) k trestnímu stíhání v kauze Čapí hnízdo, připadne zřejmě na středu. Vybírat předsedu dolní komory by měly zákonodárci ve stejný den.

Jedenáct, respektive třináct členů měl mít podle původních představ babišovců a komunistů imunitní výbor. To vyvolalo reakce, že snahou je ovlivnit vydání špiček ANO policii a žalobcům. „Nejde jen o to, ale o celé čtyřleté volební období. Nepřipusťme manipulaci s počtem členů, aby ANO a komunisté dominantním způsobem ovládli tento výbor,“ apelovala jeho bývalá šéfka Miroslava Němcová (ODS).

Další řečníci připomněli, že v něm byla vždy zastoupena všechna parlamentní uskupení. „Velkorysost vítěze voleb ANO je nulová,“ podotkl Vít Rakušan z hnutí Starostové a nezávislí, které spolu s občanskými demokraty, lidovci a TOP 09 vytvořilo Demokratický blok.

„O co vám jde, když by ve složení třinácti členů byl tento blok ve výboru zastoupen?“ opáčil komunistický poslanec Pavel Kováčik. Šéf TOP 09 Miroslav Kalousek mu připomněl, že formace vznikla jen pro ustavující schůzi sněmovny a nikoliv pro celé volební období.

Po zhruba dvouhodinové debatě a přestávce na jednání klubů ANO a KSČM ustoupily a navrhly, aby měl výbor 19 členů. S výjimkou pirátských poslanců, kteří navrhovali o jednoho člena méně, byla většina ostatních pro.       

„Je to první konkrétní indikátor v hlasování na půdě Poslanecké sněmovny o úzké spolupráci mezi ANO, SPD a KSČM. Nechce s ní mít nic společného,“ vysvětlil za Piráty Jakub Michálek. Dodal, že v devatenáctičlenném tělese budou mít ANO a SPD většinu, zatímco při 18 členech by disponovaly jen polovinou hlasů.