Prezident má respektovat ústavu a odvolat Babiše, říká Sobotka

Prezident Miloš Zeman (uprostřed) se zdraví s ministry, poté co jmenoval 29. ledna 2014 na Pražském hradě členy nové vlády

Prezident Miloš Zeman (uprostřed) se zdraví s ministry, poté co jmenoval 29. ledna 2014 na Pražském hradě členy nové vlády Zdroj: čtk

Bohuslav Sobotka
Prezident Miloš Zeman během schůzky s premiérem Bohuslavem Sobotkou kvůli demisi premiéra.
Premiér Bohuslav Sobotka s prezidentem Milošem Zemanem při schůzce na Pražském hradě kvůli demisi předsedy vlády.
Bohuslav Sobotka,
Sobotka a Birke
7
Fotogalerie

Středeční schůzka prezidenta Miloše Zemana a zástupců koaličních stran v Liberci měla podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) jen odvést pozornost od problémů ministra financí a předsedy ANO Andreje Babiše a prezidentovy povinnosti odvolat podle jeho návrhu Babiše z vlády. Prezident by měl dodržovat pravidla hry a odvolat ministra financí, uvedl premiér.

Zeman na středeční schůzku v Liberci k řešení současné vládní krize přinesl dva návrhy: předčasné volby a vládu bez Babiše i Sobotky. První návrh zástupci koaličních stran odmítli, druhý chtějí nejdřív projednat ve svých stranách.

Sobotka v reakci na to řekl, že prezident se vytvářením zmíněných scénářů snaží jen odvést pozornost od toho, co je podstatné. Podle Sobotky musí prezidet dle ústavy Babiše odvolat.


Vše o nadcházejících parlamentních volbách čtěte zde >>>


"Ačkoliv návrh (na odvolání Babiše) leží od pátku na Pražském hradě, tak prezident republiky návrhu zatím nevyhověl, ačkoli by podle mého názoru a ústavních expertů měl jednat podle ústavy bez zbytečných odkladů, a ne ještě včera vytvářet nějaké scénáře. Odvádí tím pozornost od své povinnosti," prohlásil předseda vlády.

Aby důsledně a bez zbytečného odkladu dodržoval ústavu, vyzvala ve středu Zemana i Poslanecká sněmovna, která se sešla na mimořádné schůzi. Sobotka se Lucemburku navštívil Palachovo náměstí. Zemanova jednání si všiml i lucemburský tisk, který tvrdí, že Sobotkovu návštěvu zcela zastínila česká vládní krize.

Video: Sobotka komentuje libereckou schůzku