Prezident se setká s Babišem i s Pilným. Není důvod k nějaké hysterii, říká mluvčí Ovčáček

Miloš Zeman

Miloš Zeman Zdroj: archiv Blesku

Ivan Pilný se objevil v pořadu České televize Den D
Předseda hospodářského výboru Ivan Pilný (ANO)
3
Fotogalerie

Návrh na jmenování poslance Ivana Pilného ministrem financí je na Pražském hradě. Miloš Zeman chce předtím, než premiérovi vyhoví, mluvit s odcházejícím šéfem rezortu i s jeho případným nástupcem.

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) vyzval prezidenta Miloše Zemana, aby ve věci změn ve vládě konal. Připomněl, že návrh na odvolání Andreje Babiše leží na Hradě od 5. května a Zemanovi nic nebrání, aby návrhu vyhověl. „Myslím si, že by prezident měl jednat bez zbytečného odkladu, a nic mu nebrání, aby následně jmenoval nového ministra financí a nového místopředsedu vlády,“ soudí Sobotka.

Babiš požádal o přijetí na Pražském hradě, a podle prezidentova mluvčího Jiřího Ovčáčka by se schůzka hlavy státu s vicepremiérem měla uskutečnit v příštích dnech. Setkat se Zeman hodlá i s poslancem Pilným. Mluvčí neupřesnil, jak chce prezident postupovat dál, ale naznačil, že časový rámec je dán požadavkem Babiše o odvolání ke konci května. „Není důvod k nějaké hysterii nebo silným slovům,“ prohlásil Ovčáček.

Nepřímo tak reagoval na připomínku premiéra, že už má připravenou kompetenční žalobu. Tu by Sobotka použil v případě, že Zeman nebude postupovat v souladu se svými ústavními povinnostmi a nebude jednat bez zbytečného odkladu.

Babiš ve středu po dohodě se Sobotkou, že úřad převezme Pilný, oznámil, že prezidenta požádá, aby návrhům na jeho odvolání a jmenování Pilného vyhověl. Řekl rovněž, že předpokládá, že sám odejde z ministerstva do konce měsíce.

Prezident prozatímní neodvolání Babiše zdůvodňoval tím, že čeká na souhlas hnutí ANO a také na návrh kandidáta, který nynějšího ministra financí v úřadu nahradí. Zemanův mluvčí pak později během návštěvy hlavy státu v Číně uvedl, že prezidentův postoj k záležitosti zveřejní příští týden v úterý na tiskové konferenci.