Schodek v době růstu? Na pováženou, míní očekávaná šéfka rozpočtového výboru. Platy a penze by ale zvýšila

Miloslava Vostrá

Miloslava Vostrá Zdroj: Foto: Ladislav Křivan

Peníze, koruny
Poslanecká sněmovna
Komunistka Miloslava Vostrá ve volebním štábu KSČM
Vojtěch Filip s Andrejem Babišem
5
Fotogalerie

Padesátimiliardový schodek, se kterým počítá návrh rozpočtu od končící vlády, je v době konjunktury na pováženou. Myslí si to Miloslava Vostrá (KSČM), která má vést rozpočtový výbor sněmovny. Výhrady má také k růstu platů učitelů nebo penzím, jež by si dokázala představit vyšší, jak Vostrá uvedla v rozhovoru s E15.

Státní rozpočet odhlasovala ještě odstupující vládní koalice sociální demokracie, ANO a lidovců. Ke schválení poslancům už ho ale poslat nestihla, což z něj udělalo úkol pro nové složení sněmovny. Když se to zákonodárcům nepodaří do konce roku, bude země hospodařit v rozpočtovém provizoriu, což znamená, že bude postupovat podle rozpočtu na letošní rok.

Návrh počítá s příjmy 1,31 bilionu korun a výdaji 1,36 bilionu korun. Polepšit by si podle něj měli na platech učitelé o 15 procent a zaměstnanci ve veřejné správě o 10 procent. Předešlá vláda chtěla přidat i důchodcům, penze by měly vzrůst od ledna o průměrných 475 korun měsíčně.

Podpoříte jako šéfka rozpočtového výboru návrh státního rozpočtu v podobě, v jaké aktuálně je?

Jestli budu šéfka, to se teprve uvidí. Ale co se týká návrhu rozpočtu, myslím, že pro nás bude daleko důležitější, jak bude vypadat struktura toho samotného rozpočtu. Zatím to vidím tak, že zřejmě budu vyjadřovat zdrženlivý postoj.

Samotný schodek není nic proti ničemu. I když samozřejmě v době ekonomického růstu je to na pováženou. Důležité spíš je, kam ten schodek je směřován. Takže co se týká hlavních čísel, já bych ho aktivně nepodpořila a nepodpořím.

Takže padesátimiliardový schodek považujete za příliš vysoký?

Já zastávám stanovisko, že by schodek státního rozpočtu měl být vyrovnaný. Ale na druhou stranu je mi naprosto jasné, že to není možné dělat skokově a že je potřeba to nějakým stylem nafázovat.

Takže že bych měla až takový problém se schodkem tohoto rozpočtu, to říct nemohu. Ale jak říkám, spíš je otázka, kam to bude nasměrováno a na co ten schodek bude použit.

Na co byste ho tedy spíš využila oproti návrhu?

My tam máme tu prioritu, že je potřeba navýšit investice. Protože přeci jenom očekáváme, že během dvou tří let může dojít k poklesu růstu ekonomiky a na spotřebě se ekonomika neustále táhnout nedá.

A pak je potřeba se podívat právě na oblast sociální. Jak je to tam postaveno, jak jsou zajištěny peníze, které byly naslibovány,výše platů a podobně. Takže je potřeba ten rozpočet probrat nejen na výdajové, ale i na příjmové stránce samozřejmě.

S růstem platů pro učitele a zaměstnance veřejné správy návrh počítá. Přijde vám adekvátní?

No tak učitelé, to by být opravdu jedno z těch prestižních povolání. Koneckonců vychovávají příští generace. Tak já osobně bych se nebránila tomu, kdyby ten růst platů v této sféře byl vyšší. Uvidíme, jak si noví ministři budou fungování svých rezortů budou představovat.

A růst penzí považujete za dostatečný?

V podstatě je ta odpověď podobná. My jsme pro navyšování důchodů a dovedli bychom si ho přestavit i ve větší míře. Ale zase chápu určité proporcionality, které musí být ve státním rozpočtu dodrženy. Takže pokud by to takto měla být pravidelná valorizace, tak si myslím, že budeme spokojeni. Ostatně máme to i v našem volebním programu.