Šlechtová: Lidovce znovu ve vládě nechci, další koalici s ČSSD si ale představit umím

Karla Šlechtová

Karla Šlechtová Zdroj: ČTK

Ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová (ANO) připustila povolební spolupráci hnutí ANO a ČSSD, ale ve vládě by nechtěla lidovce. Šlechtová to řekla novinářům ve volebním štábu hnutí ANO krátce po uzavření volebních místností. Lidovecký ministr Marian Jurečka má za předčasné na její slova reagovat. "Jedna věc je vyjádření ministryně, druhá věc je vyjádření lidí z vedení jednotlivých stran a hnutí a potom jejich vyjednávacích týmů. Takže mně přijde předčasné výrok paní ministryně komentovat, já to beru jako její osobní názor," řekl.

Šlechtová by byla spokojená, kdyby ANO získalo ve volbách podporu mezi 20 a 25 procenty. Ohradila se proti úvahám o tom, že je kandidátkou ANO na premiérku. Jediným kandidátem ANO je jeho předseda Andrej Babiš, řekla.

"Uvidíme, jak dopadnou výsledky, ale já si umím představit zase koalici hnutí ANO a sociální demokracie," odpověděla Šlechtová na dotaz, jaké by si představovala partnery v případě, že by ANO jednalo o sestavení nové vlády. Stávající koalici tvoří vedle ANO a ČSSD také lidovci. S nimi by Šlechtová znovu spolupracovat nechtěla. "Nezapomeňte, že jsem neřekla KDU-ČSL, protože já je ve vládě nechci," zdůraznila Šlechtová.

O Šlechtové se v poslední době hovořilo jako o možné kandidátce na premiérku v případě, že by potenciální koaliční partneři nechtěli spolupracovat s předsedou ANO Andrejem Babišem, který je trestně stíhán. "Osobně jsem zaznamenala tyto náznaky pouze v médiích, nikdo se mě na nic neptal, nikdo se mnou nehovořil," komentovala to Šlechtová.

Ministryně nechtěla odhadovat, jakou podporu hnutí ANO, které je favoritem voleb, získá. Za uspokojivý označila výsledkem mezi 20 a 25 procenty.

Volby 2017 sledujeme online >>>