Sloučení ministerstev a zrušení superhrubé mzdy. Hnutí ANO představilo volební program

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš předs 3. září v Praze program pro parlamentní volby.

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš předs 3. září v Praze program pro parlamentní volby. Zdroj: ČTK

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš představil 3. září v Praze program pro parlamentní volby.
Andrej Babiš.
Andrej Babiš.
Andrej Babiš.
Andrej Babiš.
7
Fotogalerie

Hnutí představilo program s názvem Teď, anebo nikdy, s nímž jde do souboje o Poslaneckou sněmovnu. Voliče láká na boj s islamisty a nižší daně.


Za nejdůležitější téma pro příští čtyři roky považuje hnutí ANO bezpečnost, chce uzavření vnější evropské hranice a důslednou obranu proti nelegální migraci. Lidem s nízkými a středními příjmy slibuje níží daně a všem zaměstnancům slevu na pojistném. U některých potravin a také u piva by snížilo DPH na deset procent.

Uskupení Andreje Babiše je rovněž proti přijetí eura, protože to v současnosti není pro Česko výhodné, a hodlá prosazovat českou narodní identitu v Evropské unii. Z parlamentních stran se tak jeho program s názvem Ťeď, nebo nikdy nejvíce blíží ODS nebo formaci Svoboda a přímá demokracie Tomia Okamury.

„Lidé se musí cítit bezpečně, je to prvořadý úkol státu. Musíme bojovat za bezpečnost našich lidí, za bezpečnost Evropy,“ apeloval Babiš při prezentaci dokumentu o čtyřech desítkách stran.

Píše se v něm, že EU musí čelit problému „extrémního islamismu“ a migraci musí řešit mimo evropský kontinent. „To je nejen náš národní zájem, ale i zájem celé Evropy, za který musíme v Bruselu bojovat. Plně sdílíme obavy našich lidí,“ stojí v programu, podle něhož bude Česko aktivně podporovat definitivní poražení takzvaného Islámského státu

Počet vojáků by ANO zvýšilo ze současných 23 tisíc na 30 až 35 tisíc a vybavilo by je špičkovou technikou. Kromě armádního by výrazně zvýšilo i rozpočty tajných služeb. Šéf rezortu obrany Martin Stropnický doplnil, že pro zajištění bezpečnosti je klíčové členství NATO. V EU je pro vytváření nových aliancí nad rámec Visegrádské skupiny.

Ekonomická témata představilo hnutí už před prázdninami. Zaměstnance láká na zvýšení mezd o 500 korun měsíčně, o něž by zákonem snížilo pojistné. „Kromě podnikatelů si i zaměstnanci zaslouží vlastní výdajový paušál,“ uvádí se v programu.

I když se už současná vláda se chystala na zrušení superhrubé mzdy, nikdy se k tomu nedostala. Babišovci ji proto podobně jako ČSSD chtějí anulovat a zároveň by snížili sazbu daně z příjmu fyzických osob. Sazby po zrušení superhrubé mzdy by byly 19 a 23,35 procenta z hrubé mzdy.

Základ daně by snížili i podnikatelům a živnostníkům, kteří by si odečítali tři čtvrtiny pojistného. Kleslo by také sociální pojistné placené zaměstnavateli o dvě až pět procent.

Favorit říjnových voleb rovněž navrhuje redukci ministrů ze 16 na 13. Například agendu ministra pro lidská práva a legislativu by přesunulo pod justici. Spojilo by i rezorty zemědělství a životního prostředí.

Po zkušenostech z fungování EET, kterou Babiš jako ministr financí prosadil, by ANO zbavilo povinné evidence fyzické osoby s paušální daní a obratem do půl miliónu korun ročně. Evidovat by v budoucnu nemuseli ani předvánoční prodejci kaprů nebo školní bufety.

Problematická čárka
Hnutí ANO pojmenovalo svůj volební program „Teď nebo nikdy“. Hned po jeho uvedení však na sociálních sítích na název reagovala veřejnost. Ta upozorňuje na gramatickou chybu - jelikož se jedná o vylučovací poměr, má být před slovem nebo čárka.