Sněmovna bude na mimořádné schůzi řešit lithium. Havlíčkovo memorandum projedná i Senát

Andrej Babiš a ministr životního prostředí Richard Brabec (oba ANO) vystoupili na tiskovce k lithiu

Andrej Babiš a ministr životního prostředí Richard Brabec (oba ANO) vystoupili na tiskovce k lithiu Zdroj: Foto Blesk - Jaroslav Šimáček

Doprava do Dubí
Cínovec
Cínovec
Cínovec
Cínovec
21
Fotogalerie

Sněmovna se sejde na mimořádné schůzi ke sporné těžbě lithia v pondělí 16. října odpoledne, oznámil předseda dolní komory Jan Hamáček (ČSSD). Svolání schůze podnítila skupina 62 poslanců z iniciativy opoziční KSČM. Těžba lithia vyvolala krátce před parlamentními volbami ostrý spor zejména mezi koaličními ČSSD a hnutím ANO. Těžbou kovu, který se využívá k výrobě baterií, by se měl zabývat i Senát, a to už tuto středu.

Sněmovní schůze se kvůli nynější opravě hlavního jednacího sálu uskuteční v zasedacím sálu klubu sociální demokracie v jiné budově dolní komory ve Sněmovní ulici. V náhradním sálu není hlasovací zařízení, hlasy tak budou muset sčítat skrutátoři. Podle Hamáčka jde o jediný problém. "Svojí kapacitou sál vyhovuje," řekl.

"Velmi mě mrzí, že se věc stala předmětem předvolebního boje a že se používají velmi neférové praktiky, skoro až údery po pás," komentoval spory Hamáček, který je také místopředsedou ČSSD. Uvedl, že když poslouchal Babišova vyjádření, nevěřil vlastním uším. "Je to politická kultura, s níž nepřišla sociální demokracie," dodal Hamáček.

Sociální demokraté chtějí kauzu lithium probrat už na středeční schůzi Senátu.  "Vyvrátíme veškerá lživá obvinění hnutí ANO, veřejnost tak dostane možnost dozvědět se, kdo je skutečným viníkem," uvedl předseda ČSSD Milan Chovanec k plánu na středeční debatu Senátu.

Ministerstvo průmyslu a obchodu vedené Jiřím Havlíčkem (ČSSD), jehož ve spojitosti s kauzou kritizuje šéf hnutí ANO Andrej Babiš, podle ČSSD žádný problém kolem lithia nezavinilo. "Napravuje jen škody, které ministr životního prostředí za hnutí ANO Richard Brabec napáchal," postavil se Chovanec za Havlíčka.

Memorandum o porozumění s australskou firmou European Metals Holdings (EMH) podepsal Havlíček minulé pondělí. O víkendu odmítl, že by dokument znamenal pro Česko hrozbu v případných mezinárodních soudních sporech o ochraně investic. Jde podle něj o nezávazné ujednání, ze kterého pro stát nevyplývají žádné závazky ani povinnosti. Podle Babiše nebo některých komunistických představitelů hrozí na základě memoranda ČR mezinárodní arbitráž. Podle Babiše má těžbu obstarat státní podnik.

Obviňováním ČSSD a Havlíčka se podle Chovance Babiš pouze snaží vyvolat umělou kauzu, která má zakrýt jeho problémy. Chovanec také citoval z dopisu Brabce k plánovanému memorandu, ve kterém ministr uvádí, že dohoda je jedním ze správných kroků, které otvírají prostor ke spolupráci při těžbě lithiových rud, úpravě této suroviny i umístění zpracovatelských i finálních výrobních kapacit v Česku.

Vrch na Cínovci skrýva lithium za miliardy, podívejte se, kde se bude těžit:

"Hnutí ANO šíří kolem těžby lithia spoustu lží a polopravd, proto považujeme za důležití probrat celou věc na parlamentní půdě," uvedl.

"Zatímco Brabcovo ministerstvo, vedené ANO, v tichosti umetalo cestu k těžbě pro australskou firmu, Havlíček se snaží pro ČR zachránit, co se dá," uvedl na Twitteru premiér Bohuslav Sobotka.

V Česku jsou podle odhadů asi tři procenta světových zásob lithia - většina na Cínovci a malé ložisko ve Slavkovském lese. Hlubinnou těžbu plánuje společnost Geomet, kterou European Metals Holdings vlastní. Otevřít chce pro tuto těžbu historický důl na cín.

Jednání Sněmovny těsně před volbami sice není úplně běžné, ale debata o lithiu nebude první případ. V roce 2010 se poslanci sešli den před volbami. Schválili tehdy vydání povodňových dluhopisů za tři miliardy korun a přehlasovali prezidentovo veto novely, která zvýšila podíl biosložek v benzinu a v naftě. V roce 2002 poslanci posuzovali pár hodin před otevřením volebních místností návrh na nákup stíhaček Gripen. Den před volbami jednala Sněmovna i v roce 1998, kdy projednávala například prezidentem vrácenou novelu zákona o loteriích. Podobná parlamentní jednání bezprostředně před volbami zákony nezakazují.

Jednání sněmovního pléna o lithiu ale bude podle dostupných informací první, které se uskuteční mimo hlavní jednací sál. Výjimkou byly společné schůze poslanců a senátorů k volbě prezidenta, které se konaly na Pražském hradu. Při poslední větší rekonstrukci hlavního jednacího sálu v roce 2008 se poslanci na jedné ze schůzí museli obejít bez hlasovacího zařízení. Do opraveného sálu tehdy ještě nebylo nainstalováno.

Lithium je sstrategická surovina, na Cínovci běží průzkum 

- Spory vypukly minulý týden poté, co ministr průmyslu Jiří Havlíček (ČSSD) 2. října podepsal se společností European Metals Holdings (EMH) memorandum o porozumění, týkající se možné těžby lithia na Cínovci. Na místě nyní provádí průzkum na základě licence, udělené v roce 2010 a letos ministerstvem životního prostředí prodloužené, společnost Geomet, která patří od roku 2012 Australanům. Podpis memoranda krátce před volbami vzbudil pozornost politiků.

- Už 3. října prezident Miloš Zeman na návštěvě Ústeckého kraje řekl, že v těžbě lithia by se měl angažovat státní podnik. Byla by to podle něj záruka, že prostředky zůstanou v ČR. O den později ministerstvo průmyslu zveřejnilo obsah dokumentu, který obsahuje tři okruhy dohody - závazek "maximalizovat možnosti" dalšího zpracování lithia v ČR, vůli spolupracovat s českými vědci na nejúplnějším zpracování rudy a možnost, že se stát kapitálově zapojí do těžby.

- Opoziční komunisté přišli ve čtvrtek 6. října s požadavkem na svolání mimořádné sněmovní schůze k těžbě lithia. Podpořili je v tom i poslanci ANO, k žádosti se připojili také někteří poslanci ČSSD a SPD. Ostře se o memorandu vyjádřil předseda ANO Andrej Babiš, který je označil za "krádež ČSSD za bílého dne". Podle volebního lídra sociální demokracie Lubomíra Zaorálka ale postupoval ministr Havlíček v rámci toho, co umožnily předchozí kroky mistra životního prostředí Richarda Brabce (ANO).

- Spory kolem memoranda trvaly i o víkendu, kdy předseda ODS Petr Fiala navrhl, aby se věcí zabývala středeční schůze Senátu; dnes tuto myšlenku podpořili i sociální demokraté. Ministr Havlíček v neděli 8. října odmítl tvrzení Babiše a některých komunistů, že na základě dokumentu hrozí mezinárodní arbitráž. Memorandum podle něj neznamená pro ČR závazky. Dnes šéf ANO vyzval Havlíčka, aby podal uspokojivé vysvětlení, nebo odstoupil. Ministr svolání mimořádné schůze Sněmovny považuje za předvolební kampaň, je ale připraven vystoupit a vysvětlit historii zájmu těžařů o těžbu lithia v ČR.

- K věci se vyjádřila i firma Geomet, která se dnes distancovala od podle ní předvolebních debat s tím, že chce diskusi udržet v odborné rovině.

- O tom, že se v Krušných horách se nacházejí zásoby lithia, se ví desítky let, význam suroviny ovšem začal stoupat teprve v posledních dvou dekádách, kdy se lithium stalo součástí stále rozšířenějších baterií. S tím také roste cena suroviny (ještě v roce 2000 to bylo kolem 2000 dolarů za tunu uhličitanu lithného, nyní se prodává až desetkrát dráž) a vyplatí se i těžba, která by ještě před několika lety nedávala ekonomický smysl. V ČR je podle odhadů tři a šest procent celosvětových zásob kovu.

- Společnost Geomet, kterou před deseti lety založila skupina českých geologů, se původně na Cínovci zabývala možným využitím jiných kovů, například cínu nebo wolframu. Ty se na místě těžily až do roku 1990, poté už se ale dobýváni nevyplatilo. Se stoupající cenou lithia Geomet, jenž před pěti lety koupili Australané, zaměřil většinu své pozornosti právě k tomuto kovu. "Obrat nastal ve chvíli, kdy Elon Musk označil lithium za nový benzin," řekl spoluzakladatel firmy Otto Janout.

- Kromě Geometu, který se chystá na hlubinnou těžbu a podle staršího vyjádření chce mít do poloviny roku 2018 připravenu studii proveditelnosti (těžit se má začít v roce 2022), se získáváním lithia zabývá také společnost Cínovecká deponie, kterou ovládá investiční skupina RSJ kolem miliardáře Karla Janečka. Kov chce získávat z povrchového odkaliště po starší těžbě rud na Cínovci. Tento způsob těžby má trvat pět až šest let a firma již má pro ložisko všechna potřebná povolení.