Sněmovna bude roztříštěná a vláda protievropská, bojí se byznysmeni

Andrej Babiš

Andrej Babiš Zdroj: Jakub Poláček

ANO
ODS
3
Fotogalerie

Pravicová koalice, ideálně hnutí ANO s ODS. Takový kabinet jako schůdnou variantu jmenovali v komentáři k výsledkům voleb podnikatelé a analytici oslovení deníkem E15. Podle nich půjde k ledu přijetí eura a velkým rizikem je vyčlenění Česka z evropské integrace.

Helena Horská, hlavní ekonomka Raiffeisenbank

Pro ekonomiku přichází nejistota. Poslanecká sněmovna je roztříštěná a nebude možné v nejbližší době sestavit stabilní vládu. Vítězství ANO je pro ekonomiku mírně pozitivní zprávou, pokud sestaví vládu s pravicově orientovanou stranou. Nejpřínosnější by byla koalice s ODS. Ta by dávala větší důraz na investice, modernizaci hospodářství, zjednodušení byrokracie, zeštíhlení státu a omezení počtu ministerstev.

Horší variantou je vláda ANO s tichou podporou SPD a KSČM, takový kabinet by byl nestabilní. V evropské integraci nám může ujet vlak. Francie a možná i Německo budou podporovat užší spolupráci a my si nemůžeme dovolit přešlapovat čtyři roky na místě. Český vývoz do ostatních zemí EU přesahuje 80 procent exportu.

Jan Matějka, majitel marketingové firmy SilentService

Nejlepší se mi jeví menšinová vláda složená jen z ministrů ANO. Na první pohled dost hrůzostrašný scénář, ale aspoň tím ztratí Andrej Babiš možnost svádět neúspěchy na koaliční partnery a za všechno ponese zodpovědnost sám. Z toho by se mu jinak – jako dosud vždy – podařilo díky PR vykroutit. Hnutí ANO bude ve vládě tak jako tak, a kdo půjde s ním, toho ANO zničí jako předtím sociální demokracii.

V ekonomice nedojde k zásadní změně. Babiš bude dál řídit Česko jako svou firmu, tedy tak, aby z toho měl co největší zisk. Jen by mohl být pod větším dozorem, tak snad už kluci z Finanční správy nebudou na nikoho klekat.

Peter Bukov, analytik firmy TopForex

Devět politických stran ve sněmovně je sám o sobě prvek nestability a nečitelnosti, což nikdy není dobré pro ekonomiku. Určitá nejistota ohledně budoucího vývoje se může hned odrazit v rozkolísání kurzu koruny nebo stažení části krátkodobých investic. Ekonomický fundament rostoucího hospodářství s nízkou nezaměstnaností a inflací mezi dvěma až třemi procenty by se ale zatím neměl narušit.

Petr Zahradník, hlavní ekonom České spořitelny

S ohledem na výsledek voleb by mi z nabízených možností celkem ladila koalice ANO, ODS a STAN. Rozhodně se to ale nedá označovat za optimální složení a je otázkou, jestli je něco podobného proveditelné.

Rizikem je, že se bude pejorativním způsobem přistupovat k věcem spojeným s evropskou integrací a že se Česko úplně vyčlení z integračního proudu. V energetice jsou možné personální změny například ve společnosti ČEZ. Očekávám, že se v tomto sektoru ukáže víc než dosud, jaký na něj má vliv stát.

Milan Moravec, generální ředitel společnosti Sweco Hydroprojekt

Hlavně ať vznikne vláda co nejdřív. Z minulosti vím, že negativní je, pokud jednání o koalici trvají příliš dlouho. Doufám, že lidé, kteří budou v nové vládě zodpovědní za export, budou pracovat více a lépe.

Miroslav Buchta, spolumajitel agentury Influencer.cz

Předpokládám, že ANO, ČSSD a lidovci vytvoří koalici. Zároveň věřím Pirátům, že se jim v opozici podaří prosadit některé body jejich programu. Velký úspěch zaznamenaly populistické strany, což si mohou v zahraničí vyložit jako signál nestability. Jsem ale optimista v tom, že volby neovlivní byznys výrazně k horšímu. Klíčové je, aby stát nekladl další administrativní překážky rozvoji malých firem a podnikatelů.

Tomáš Holinka, ekonom společnosti Moody’s Analytics

Předvolební kampaň byla prosta ekonomických témat. Nicméně je patrné, že nová vláda bude mít spíš pravicový program. Určitě by bylo vhodné mít evropsky směřující vládu, která nebude populistickými kroky znervózňovat zahraniční partnery a investory. Muselo by dojít k opravdu nějakému pořádnému politickému šoku, aby došlo k oslabení hospodářského růstu, případně recesi.

Evžen Korec, generální ředitel developerské firmy Ekospol

Pro ekonomiku bude nejlepší, když vznikne nějaká pravicová koalice. Ovšem kdyby všichni politici dodrželi předvolební proklamace o tom, s kým do vlády nepůjdou, tak nevznikne koalice vůbec žádná. Politici ale samozřejmě mění názory velmi pružně. Jsem si jistý, že se nakonec dohodnou.

Petr Sklenář, hlavní ekonom J&T Banky

Ve volební kampani téměř u všech stran chyběla konkrétní silná ekonomická témata. Jedním z mála bylo přijetí eura. Ovšem vzhledem k výsledku TOP 09 a ČSSD – tedy stran podporujících společnou evropskou měnu – je jeho přijetí odsunuto k ledu. Trhy se nejvíce bojí patových stavů, ale tentokrát mají volby jasného vítěze i prostor pro vznik několika koalic.

Navíc vítěz voleb Andrej Babiš se snažil po volbách zdůraznit proevropskou a prozápadní orientaci ANO. Jediným rizikovým faktorem je velká roztříštěnost sněmovny na devět stran, ale k něčemu podobnému došlo v poslední době u řady evropských voleb.

David Novák, podnikatel (pozn. redakce: jméno změněno na přání respondenta)

Přes programové rozpory a nedávná prohlášení lídrů stran si dovedu představit koalici ANO a ODS. Ta by mohla poskytnout rozumné prostředí pro rozvoj ekonomiky. V zásadě si nemyslím, že by z voleb vznikla vláda, která by hospodářství nějak dramaticky poškodila.  Hnutí ANO má nepochybně nejvyšší sebevědomí, pokud jde o hospodaření státu. A vzhledem k volebnímu výsledku se dá očekávat, že právě ANO bude mít na hospodářskou politiku hlavní vliv. To lze – čistě z ekonomického úhlu pohledu – hodnotit pozitivně. Co ekonomika potřebuje, to je stabilita a profesionalita. To je samozřejmě klišé, nicméně toto asi Hnutí ANO může nabídnout. A pokud se spojí se stranou, která bude myslet podobně, tak se to klišé může stát skutečností.