Sobotka demisi podávat nebude, navrhne odvolání Babiše

Bohuslav Sobotka

Bohuslav Sobotka Zdroj: čtk

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) nebude podávat demisi, protože prezident Miloš Zeman si vykládá ústavu tak, že by měl z vlády odejít pouze premiér. Takový výklad by podle Sobotky nevyřešil příčinu vládní krize, za kterou označil skandály vicepremiéra a ministra financí Andreje Babiše (ANO). Poslal proto Zemanovi návrh na odvolání Babiše a očekává, že ho Zeman bez odkladu odvolá. Andrej Babiš odchod z vlády odmítá.

Zeman podle svého mluvčího Jiřího Ovčáčka bude postupovat rozumně a uvážlivě. Andreje Babiše se před případným přijetím jeho odvolání prezident nejprve zeptá, zda se chce stát mučedníkem, uvedl Ovčáček. Babiš ovšem nechá rozhodnutí na prezidentovi.

"Avizoval jsem demisi celé vlády. Umožnilo by to koaliční vládu rekonstruovat bez účasti Andreje Babiše. Byl jsem připraven v ní nebýt. Co se ale stalo? K mému velkému překvapení začal prezident veřejně interpretovat ústavu zcela v rozporu s ústavními zvyklostmi. Začal tvrdit, že s demisí premiéra nekončí celá vláda, ale že demise premiéra znamená jen výměnu předsedu vlády. V takové situaci ale má demise nedává žádný smysl, Babiš by při takové interpretaci ve vládě zůstal," vysvětlil Sobotka.

Premiér také řekl, že Babiš je zatížen podezřeními, že neodváděl daně a že úkoloval novináře v médiích, která v minulosti vlastnil, jak mají psát.

Podle něj by to stačilo na odchod každého ministra, pouze Babiš se odejít zdráhá. Podle Sobotky se ministr financí nedokáže rozhodnout v zájmu státu, proto ho odvolává.

Babiš ale tvrdí, že je sledován a odposlouchávám agenturou, která má blízko k rozvědce spadající pod ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD). "Nemám na to samozřejmě důkazy, ale ty informace jsou. Považuji to za skandální spiknutí. ČSSD používá všechny prostředky, aby mne likvidovala," uvedl. 

Takto vypadal střet Sobotky se Zemanem ve čtvrtek na Pražském hradě: 

Video placeholde

Konflikt prezidenta Miloše Zemana a premiéra Bohuslava Sobotky na Pražském hradě. • ČTK

"Názory mění Bohuslav Sobotka takřka každou hodinu. Takže raději počkáme, zda si svůj nejnovější přemet zase nerozmyslí," napsal prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček. V dalším příspěvku na twitteru poznamenal, že zoufalí lidé dělají zoufalé věci. "Zoufalý premiér se právě snaží stáhnout do bahna celou republiku," napsal.

Lídři ČSSD hodnotili čtvrteční události, ohledně závěrů o dalším postupu nebyly spory. Ministr zahraničí a místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek kritizoval především to, jak ministr financí Andrej Babiš (ANO) přistupuje k nahrávkám zveřejněným na internetu, na kterých Babiš hovoří s redaktorem o připravovaných článcích o politických rivalech ve svých bývalých médiích.

Všechny zprávy o vládní krizi najdete zde >>>

Zásahy do svobody médií označil Zaorálek za ohrožování demokracie podobné praktikám před rokem 1989.

Podívejte se, jak se Babiš staví ke kompromitujícím nahrávkám: