Sobotka nebyl buldozer, chybělo mu charizma, zní z krajů

Bohuslav Sobotka

Bohuslav Sobotka Zdroj: čtk

Bohuslav Sobotka a Andrej Babiš
Bohuslav Sobotka
Premiér Bohuslav Sobotka s prezidentem Milošem Zemanem při schůzce na Pražském hradě kvůli demisi předsedy vlády.
4
Fotogalerie

Regionální představitelé ČSSD většinou vnímají změny v čele strany pozitivně. Odchod premiéra Bohuslava Sobotky z funkce předsedy strany a volebního lídra může podle nich straně prospět.


Šéfové regionálních buněk oceňují, že Sobotka přenechal vedení sociální demokracie Milanu Chovancovi a hlavní roli v kampani Lubomíru Zaorálkovi po dohodě a že zůstává předsedou vlády. Sobotka z politiky neodchází, zůstává lídrem na jižní Moravě.

Místopředseda Sobotkovy domovské jihomoravské ČSSD Marek Šlapal věří, že změna pomůže. "Slávka Sobotku mám lidsky velmi rád. Je to nesmírně pracovitý člověk a jeden z našich nejúspěšnějších premiérů. Bohužel ale nesplňuje to základní, co se od politiků očekává, a to je být charismatický a všeobecně přijímaný," uvedl Šlapal.

I podle člena předsednictva socialistů v Karlovarském kraji a náměstka karlovarského primátora Michala Riška byl Sobotka dobrý úředník a politik, který odpracoval tolik co málo lidí. "Nikdy ale nebyl buldozerem nebo vůdcem, kterého lidé občas potřebují," podotkl.



Krok přivítal i místopředseda středočeské ČSSD Miloš Petera. "Jsem strašně rád, že to nakonec vyšlo, že s tím přišel pan předseda, protože jinak bych s tím měl velký problém," uvedl. Je rád, že Sobotka zůstal premiérem, neboť vládu vidí jako úspěšnou. Věcné řešení bez emocí kladně kvituje i šéf pardubické ČSSD Leoš Malina, členská základna podle něj po změnách volala.

Místopředseda moravskoslezské ČSSD a dvojka tamní kandidátky Tomáš Hanzel je přesvědčen, že Sobotkův krok umožní straně restart. "Lubomír Zaorálek je zkušený a uznávaný politik, který dokáže oslovit i nové voliče. Já ty změny hodnotím pozitivně," řekl.

Lídr kandidátky ČSSD v Olomouckém kraji Roman Váňa považuje Sobotkův krok za státnický a důležitý z hlediska budoucnosti ČSSD. "Podporujeme kroky, které navrhl. Vnímáme, že situace je vážná, je před volbami, ve kterých chceme uspět," uvedl Váňa, jeden z členů politického grémia, které ve středu změny podpořilo.

Místopředseda ČSSD Plzeňského kraje Zdeněk Honz míní, že Sobotka měl rezignovat už před několika měsíci. "Oba pánové, kteří ho nahrazují, jeden jako manažer a druhý jako statutární místopředseda, jsou lidé na svém místě," řekl. Šéfa plzeňské ČSSD Chovance označil za pragmatického, zkušeného a schopného.



Jihočeská ČSSD nečeká změnu v debatě, zda se na tamní kandidátku vrátí bývalý hejtman Jiří Zimola. "Nedomnívám se, že by se něco nového v tomto směru stalo," řekl lídr kandidátky Ondřej Veselý. "Moc tomu kroku nerozumím. Spíš mi přijde, že těm třem jde pouze o udržení vlivu v ČSSD," uvedl Jindřich Florián, jeden z kandidátů, kteří odešli z kandidátky na protest proti tomu, že vedení strany z ní vyškrtlo Zimolu.

Šéf libereckého okresního výboru Milan Šír rozhodnutí respektuje. "Zda je ale odstoupení předsedy tím správným krokem, ukážou až říjnové volby," řekl.

Olomoucký krajský předseda Jiří Zemánek vládnoucí "triumvirát" strany chápe. "Předseda strany se takto rozhodl po dlouhé úvaze, kdy už neviděl rozumnou cestu, jak zastavit pokles preferencí. Když vezmu v úvahu tyto věci, byl to krok dobře promyšlený a ku prospěchu ČSSD," řekl ČTK Zemánek.