Sobotka odmítl jmenování Schillerové na post ministryně financí

Bohuslav Sobotka a Andrej Babiš

Bohuslav Sobotka a Andrej Babiš Zdroj: CTK

Kandidátka na ministryni. Alena Schillerová by mohla nahradit Andreje Babiše v čele financí.
Demonstrace PROČ? PROTO! na Václavském náměstí
3
Fotogalerie

Vládní krize má pokračování. Náměstkyně Alena Schillerová nemá podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) potřebné předpoklady pro výkon funkce ministryně financí. Premiér proto požádal hnutí ANO, aby předložilo jiného kandidáta, který by v případě odvolání nahradil současného ministra Andreje Babiše (ANO). 

Podle premiéra je Schillerová odpovědná za pomalý přístup ke kontrolám firem, které vydaly jednokorunové dluhopisy. Byla by také Babišovou prodlouženou rukou v úřadě, řekl Sobotka novinářům po dnešním ranním jednání koaliční rady.

Sobotka dodal, že kvůli jeho vazbám na Agrofert by nepřijal ani nominaci současného ministra životního prostředí Richarda Brabce (ANO) do čela ministerstva financí. Brabec byl v minulosti generálním ředitelem lovosické chemičky Lovochemie, spadající pod holding Agrofert.

Schillerové premiér vyčetl také to, že prosazuje a obhajuje současný silně represivní způsob přístupu ke správě a výběru daní. "Nominaci paní Schillerové jsem dnes proto z výše uvedených důvodů odmítl a požádal hnutí ANO o předložení jiného návrhu. Respektuji právo hnutí ANO navrhnout po odvolání ministra Babiše nového kandidáta, jako předseda vlády se však nemohu zříci faktické i ústavní odpovědnosti za to, aby nový ministr skýtal záruku řádného, kompetentního a samostatného výkonu ministerské funkce," uvedl.

Představitelé hnutí ANO podle všeho podobné rozhodnutí očekávali. Ještě předtím než Sobotka ohlásil své stanovisko veřejně, avizovali, že Babiš společně se Schillerovou vystoupí před novináři a budou reagovat na zamítavý postoj premiéra. Sobotka se s náměstkyní v posledních dnech nesetkal, novinářům řekl, že s ní má zkušenosti z předchozích jednání.

Sobotka uvedl, že Schillerová společně s generálním ředitelem Finanční správy Martinem Janečkem nese odpovědnost za pomalý a neochotný přístup ministerstva ke kontrolám firem, které emitovaly korunové dluhopisy. Mezi ty patří i někdejší Babišova firma Agrofert.

Právě nákup těchto dluhopisů ministrem financí patří mezi důvody, kvůli kterým navrhuje Sobotka Babišovo odvolání. "Ministerstvo začalo v této věci jednat až po četných urgencích ze strany rozpočtového výboru, vlády a Poslanecké sněmovny," uvedl Sobotka. Schillerová pro něj negarantuje jednoznačné a nestranné prošetření dluhopisů.

Takhle vypadalo shromáždění proti postupu Miloše Zemana a Andreje Babiše při vládní krizi:

Video placeholde

Demonstrace PROČ? PROTO! na Václavském náměstí • Martin Bartkovský

Schillerová je podle premiéra také závislá na ANO a Babišovi. "Lze předpokládat, že místo samostatného vedení úřadu, které jako předseda vlády od nového ministra požaduji, by byla fakticky jen prodlouženou rukou a vykonavatelem pokynů současného ministra," uvedl. Vyčetl jí i prosazování represivního přístupu finanční správky k výběru daní, u kterého podle něj roste podezření, že poškozuje a likviduje poctivé firmy.

"Teď nechci hovořit o nějakých dalších možnostech, samozřejmě tady existují, nicméně já upřednostňuji jmenování ministra, kterého mi navrhne hnutí ANO," řekl Sobotka na dotaz, zda by se případně vedení resortu mohl dočasně ujmout sám, podobně jako tomu bylo nedávno v případě ministerstva průmyslu a obchodu.