Sobotka rozsekne vládní pat v pondělí. Sdělí, jestli chce na ministerstvu Schillerovou

Bohuslav Sobotka

Bohuslav Sobotka Zdroj: Foto: ČTK, ara

Lubomír Zaorálek a Bohuslav Sobotka
Miloš Zeman
3
Fotogalerie

Premiér Bohuslav Sobotka sdělí svůj názor na nominaci dosavadní náměstkyně ministra financí Aleny Schillerové do čela resortu koaličním partnerům v pondělí ráno před jednáním kabinetu. Uvedl to dnes na Twitteru. Hnutí ANO ho před tím vyzvalo, aby uspíšil koaliční jednání, které svolal na čtvrteční podvečer, a neprodlužoval "agonii vlády".

Premiér se na sociálních sítích také ohradil proti slovům prezidenta Miloše Zemana, že by Schillerovou jako ministryni akceptoval. Zeman by podle něj místo vyjadřování k návrhu, který mu nikdo nepředložil, měl řešit odvolání dosavadního ministra Andreje Babiše, které mu na stole leží od začátku května. "Prezident Zeman by se neměl vyjadřovat k návrhům, které mu nikdo nepředložil, a reagovat konečně na odvolání, které je na Hradě už od 5. května," uvedl.

S Babišem se v pátek na nominaci Schillerové nedohodl. Po setkání uvedli, že jednání budou pokračovat v nadcházejícím týdnu. "Zítra ráno se před schůzí vlády uskuteční jednání koalice. Sdělím ANO své stanovisko k jejich nominaci na ministerstvo financí," napsal dnes Sobotka na Twitter.

Zeman dnes vzkázal, že by Schillerovou v čele financí akceptoval. Zároveň poznamenal, že pokud by premiér Schillerovou jako ministryni nenavrhl, měla by být vypovězena koaliční smlouva. Pokud by Sobotka Schillerovou nenavrhl, Zeman by patrně řešil situaci podáním avizovaného podnětu k Ústavnímu soudu.

Babiš v pátek odmítl výhrady ČSSD, že Schillerová ovlivňuje činnost finanční správy. Tvrdí, že jejím jmenováním ministryní by Sobotka urychlil konec vládní krize. Podle místopředsedy ČSSD Lubomíra Zaorálka ale Schillerová ve Sněmovně velmi suverénně hájila, že kauza jednokorunových nedaněných dluhopisů, které Babiš před lety nakoupil od své tehdejší firmy, se vyšetřovat nemohou.

"Ona se s tím velmi ztotožnila, ona je přímý partner pro finanční úřad. Já si nedovedu představit, že člověk, který to takto odmítal, pak to bude dělat," uvedl dnes v Otázkách Václava Moravce České televize. Jde podle něj nicméně o jeho osobní názor.