Sobotka se s Babišem nedohodl. Jednání o obsazení ministerstva financí se protáhnou

Andrej Babiš ve studiu Blesku promluvil k demisi vlády (4. 5. 2017)

Andrej Babiš ve studiu Blesku promluvil k demisi vlády (4. 5. 2017) Zdroj: Foto CNC - Dan Černovský

Vicepremiér Andrej Babiš na tiskové konferenci v Plzni
Kandidátka na ministryni. Alena Schillerová by mohla nahradit Andreje Babiše v čele financí.
Andrej Babiš ve studiu Blesku promluvil k demisi vlády (4. 5. 2017)
4
Fotogalerie

Jednání o obsazení čela resortu financí po odchodu Andreje Babiše z ministerského postu budou pokračovat příští týden. Sdělili premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) i vicepremiér Babiš (ANO). Podle informací ČTK se setkali ve Strakově akademii dnes večer, schůzka trvala zhruba třicet minut. ANO nominovalo na ministryni financí dosavadní náměstkyni Alenu Schillerovou a na vicepremiéra ministra životního prostředí Richarda Brabce (ANO). Z ČSSD zazněly k nominaci výhrady. 

Babiš na dotaz, jak premiér přijal jeho návrh a zda se domluvili na Schillerové, v SMS zprávě pouze odpověděl: "Budeme pokračovat příští týden". První příležitost budou mít v pondělí ráno na pravidelném předsednictvu vlády před jednáním kabinetu.

"Jednali jsme dnes večer o personálním řešení na ministerstvu financí po odchodu současného ministra. Jednání budou pokračovat příští týden," potvrdil v SMS zprávě premiér.

Návrh na případnou Babišovu nástupkyni Schillerovou a povýšení Brabce do funkce vicepremiéra odeslalo ANO premiérovi ve čtvrtek. Sobotka dnes řekl, že chce s Babišem o návrhu diskutovat, komentovat ho zatím nechtěl. Někteří sociální demokraté mají ale k nominaci výhrady, kritizuje ji i pravicová opozice. Lidovci právo hnutí ANO navrhnout nového ministra financí respektují.


Vše o vládní krizi čtěte zde >>>


Ministr financí výhrady odmítl. Jejím jmenováním ministryní by premiér Bohuslav Sobotka urychlil konec krize, uvedl dnes Babiš. "Paní Schillerová je profesionál, který pracuje 26 let ve Finanční správě. Doufám, že ho profesně přesvědčí, že je to člověk na správném místě," uvedl ministr. Podle něj je navržené řešení nejlepším.

Místopředseda vlády Pavel Bělobrádek dnes uvedl, že lidovci respektují právo hnutí ANO navrhnout nového ministra financí. Premiér Sobotka minulý týden požádal prezidenta, aby Babiše z vlády odvolal kvůli nejasnostem souvisejícím s jeho podnikáním. Prezident zatím nerozhodl.

"Není důvod k mému odvolání, nicméně jsem se s tím smířil. Počítám s tím, že mě pan prezident odvolá," zopakoval Babiš.

Celé řešení krize podle Babiše závisí na tom, jak rychle zareaguje Sobotka. "Pokud pan premiér rychle zareaguje a přijme paní náměstkyni, tak to řešení krize je jednoduché. Pan premiér může tak předložit tento návrh panu prezidentovi a celá krize je vyřešena a můžeme si ušetřit paralýzu vlády," uvedl.

Babiš se zároveň ohradil proti dnešnímu vyjádření ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka, že finanční úřad nebyl schopen zahájit správní řízení proti Agrofertu kvůli daňovým únikům. "Na mé bývalé firmě se netrhnou dveře. Probíhají tam od března simultánně tři finanční kontroly," uvedl.

Ministr financí se vyjádřil i k tomu, že se jeho údajnými manipulacemi médií zabývá i Evropský parlament. Podle Babiše si na něm tvoří politickou kariéru europoslankyně Ingeborg Grässleová. "Je na mě kdykoli připravená vyhodit kýbl s****k," uvedl český ministr.

Členové ČSSD, včetně místopředsedů Milana Chovance a Lubomíra Zaorálka, zpochybnili nezávislost Schillerové. "Mám pocit, že nezařazovala zrovna větší rychlost při řešení problémů, které Andrej Babiš bezpochyby má. Takže já s tím mám trošku problém," uvedl volební manažer ČSSD Jan Birke. Předsednictvo jeho strany dnes kvůli vládní krizi odsunulo schvalování lídrů kandidátek pro podzimní parlamentní volby.

Proti jmenování Schillerové se postavila i pravicová opozice. "Kdyby měl Andrej Babiš trochu cti v těle, rezignoval by a na své místo by doporučil veřejností uznávaného odborníka, který nebude nijak spojen s hnutím ANO. Místo toho navrhl na ministryni financí svou náměstkyni Schillerovou, která je s ním spojena pupeční šňůrou," uvedl v tiskové zprávě předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura.

Schillerová podle něj není nezávislá, ale naopak je silně napojena na ANO. "Na funkci ministryně financí je zcela nevhodná, byla by jen loutkou a prodlouženou rukou Andreje Babiše," uvedl Stanjura.

Co si o Schillerové myslí ministr vnitra Chovanec:

"Pokud bude nominován kdokoli za hnutí ANO, bude to jen kosmetická změna, protože ANO, Agrofert a Andrej Babiš jedno jsou. Když na to premiér (Bohuslav Sobotka, ČSSD) přistoupí, bude to jen maňáskové divadlo," řekl předseda TOP 09 Miroslav Kalousek.

Podle něj by měl ministerstvo vést nezávislý odborník, nebo by jeho vedení měl převzít sám Sobotka. "Protože ať tam bude kdokoli, koho nominuje ANO, bude jen krýt podezřelé machinace Andreje Babiše a sledovat zájmy Agrofertu," řekl.