Soud dnes projedná stížnost týkající se preferenčních hlasů pro ODS

Volební urna (ilustrační foto)

Volební urna (ilustrační foto)

Volební urna, ilustrační foto
Co musíte vědět dříve než půjdete k volebn í urně?
ilustrační foto
4
Fotogalerie

Nejvyšší správní soud dnes veřejně projedná stížnost, která zpochybnila správnost počítání preferenčních hlasů pro ODS ve Středočeském kraji. Vyžádal si kvůli tomu volební dokumentaci přibližně z poloviny kraje, po celý týden ji prochází stovka soudců a zaměstnanců nejvyšší instance správního soudnictví.

ODS ve Středočeském kraji získala čtyři mandáty pro Jana Skopečka, Petra Bendla, Veroniku Vrecionovou a Vojtěcha Munzara, kteří byli všichni na čelních místech kandidátky. Výsledkem dnešního jednání teoreticky může být změna v personálním obsazení mandátů.

Podle oficiálních výsledků mandát těsně unikl Martinu Kupkovi, jehož jméno bylo na rubové straně volebního lístku. Podle původního součtu získal Kupka 4168 hlasů, více než Vrecionová a Munzar, na zvolení to ale nestačilo, protože zůstal těsně pod hranicí pěti procent preferenčních hlasů. Celkové rozvržení sil ve Sněmovně se však po dnešku nezmění.

Soud se preferenčními hlasy pro ODS zabývá na základě stížnosti Tomáše Nováka z Prahy, který volil ve Středočeském kraji díky voličskému průkazu. Poté zjistil, že jeho preferenční hlas není v okresku zohledněný, stejnou indicii měl v pěti dalších okrscích na základě svědectví pěti dalších lidí. Soud na základě dostupných statistických dat rozhodl o rozsáhlejší kontrole v 915 okrscích.

Problémy mohou spočívat jednak v nezapočítaných hlasech z rubové strany hlasovacího lístku, jednak v chybném připočítávání preferencí pro první čtyři kandidáty i na volebních lístcích, kde voliči nikoho nekroužkovali.

Přezkoumávání hlasů pro ODS ve Středočeském kraji je z hlediska rozsahu mimořádným opatřením. Výjimečné je také to, že se soud sejde k veřejnému jednání v nepracovní den. Důvodem je snaha rozhodnout před první schůzí sněmovny, kterou prezident svolal na pondělí.