STAN kritizuje vládu za plošné zvýšení platů učitelů

Jan Farský

Jan Farský Zdroj: ČTK

Jan Farský
Jan Farský
3
Fotogalerie

Jako jedno z mála uskupení neslibuje hnutí Starostové a nezávislí vyšší příjmy všem zaměstnancům. Soustředilo by se hlavně na učitele. Přesto kritizuje rozhodnutí vládních stran přidat jim už od listopadu 15 procent. Lídr STAN Jan Farský v rozhovoru pro E15 také řekl, že nejnákladnější část kampaně, kde se uskupení představilo voličům, už skončila.

Přilepšení pedagogům nemělo být podle Farského plošné. „Vládní koalice to udělala kvůli svému znovuzvolení. Růst platů musí být diferencovaný, motivační, jinak se školství nezkvalitní. Rozdělili bychom peníze mezi ředitele škol, kteří by dobře pracující pedagogy zvýhodnili oproti ostatním,“ uvedl Farský. Rovněž by zrychlil kariérní růst učitelů, aby ti schopnější získali perspektivu.

Cílem formace, která jde do boje o Poslaneckou sněmovnu poprvé samostatně, je revize některých norem. Soustředit se chce například na zjednodušení stavebního zákona, aby obce mohly rychleji stavět byty. „Získat stavební povolení trvá v Česku déle než v některých afrických zemích. Je řada měst jako Vídeň, která staví celé čtvrtě s obecními byty a udržuje tak cenovou hladinu bydlení na přijatelné výši,“ podotkl Farský.

STAN mělo v posledních týdnech jednu z nejviditelnějších kampaní, celkově za ni chce utratit 26 milionů korun. „Tu nejnákladnější část propagace, kdy jsme se snažili dát o sobě vědět, už máme za sebou. Naším zdrojem jsou státní příspěvky na činnost, členské příspěvky a finanční dary kryté darovacími smlouvami,“ doplnil Farský.

Zatím nejštědřejšími sponzory jsou podnikatel Dalibor Dědek a jeho bývalý společník Jiří Meloun. Oba hnutí poslali po třech milionech korun, což je zákonem stanovené maximum.