Starostové se nepřipojí na kandidátku lidovců, odmítli to na celostátním sněmu

Předseda STAN Petr Gazdík hovoří s novináři.

Předseda STAN Petr Gazdík hovoří s novináři. Zdroj: ČTK

Petr Gazdík.
Šéf Starostů Petr Gazdík (vlevo) a předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek na sjezdu lidovců
Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek (vpravo) a předseda hnutí Starostové a nezávislí Petr Gazdík
Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek (vpravo) a předseda hnutí Starostové a nezávislí Petr Gazdík
Petr Gazdík
6
Fotogalerie

Koalice KDU-ČSL s hnutím Starostové a nezávislí končí. Menší z nedávných partnerů odmítl výzvu, aby jeho zástupci figurovali na lidoveckých kandidátkách. Společně s Pavlem Bělobrádkem se ještě tento týden chce sejít předseda Starostů Petr Gazdík, aby společně změnili znění koaliční smlouvy.

Ambiciózní projekt třetí síly, předvolební svazek KDU-ČSL s hnutím Starostové a nezávislí, vydržel jen tři měsíce. Kvůli obavám, že nepřekoná zvýšený, desetiprocentní práh pro vstup do Poslanecké sněmovny, z něj jako první před týdnem vycouvali lidovci. Jejich výzvu, aby zástupci STAN figurovali na kandidátkách křesťanských demokratů, odmítlo nejprve předsednictvo menšího z nedávných partnerů a následně i jeho celostátní výbor. 

„Většina našich krajských organizací se kloní k tomu, abychom kandidovali samostatně,“ řekl šéf uskupení Petr Gazdík. Dodal, že třetí varianta, podle níž by o hlasy voličů neusilovalo vůbec, spadla pod stůl.

Podle místopředsedkyně STAN Věry Kovářové by nová forma spolupráce nabízená lidovci nebyla rovnoprávným partnerstvím. „Byl by to z naší strany ústupek, který by se nám mohl vymstít. Možná bychom s velkou pravděpodobností měli nějakého poslance, ale přišli bychom o značku,“ míní.

Gazdík dodal, že předsednictvo ani celostátní výbor nejednaly o vypovězení koaliční smlouvy. Vedení Starostů předpokládá, že tento krok už fakticky učinili lidovci, když předložili neakceptovatelný návrh. „Koaliční smlouva jen jedné strany je nesmysl,“ poznamenal poslanec Jan Farský, jeden z největších zastánců autonomního postupu STAN.

Podle původní dohody měli lidovci na kandidátkách osm lídrů, STAN šest. Místo Gazdíka, který byl pražskou jedničkou, obsadí ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL). Gazdík podle svých slov zatím neví, zda nyní bude na kandidátce Starostů přesvědčovat voliče v hlavním městě nebo na Zlínsku, kde žije a na krajské úrovni se politicky angažuje.

Z rozpadu koalice je rozčarovaná i desítka regionálních formací, které ji podporovaly. Nyní se přikloní ke STAN. Jde například o Starosty pro Liberecký kraj, Karlovarskou občanskou alternativu, Nový impuls, Zvuk 12, Starosty pro občany, Tábor 2020, Východočechy, Starosty a osobnosti pro Moravu a o Zlínské hnutí nezávislých.