Starostům se rozpadá ústecká kandidátka. Po Dědkovi ji opouští i Popovič

Radek Popovič

Radek Popovič Zdroj: profimedia.cz

Šéf firmy Jablotron Dalibor Dědek
Dalibor Dědek, Jablotron
Dalibor Dědek, Jablotron
STAN
STAN
6
Fotogalerie

Kandidátku Starostů a nezávislých (STAN) v Ústeckém kraji opouští po Daliboru Dědkovi také Radek Popovič, jeden z lidí, které Dědek přivedl. Ředitel Lázní Teplice byl na 11. místě.

Řekl to krajský manažer hnutí Radek Lekner. Náhradníky STAN nemá, jeho kandidátka tedy bude mít namísto 26 jen 24 lidí.

Zakladatel společnosti Jablotron Dědek oznámil odstoupení z místa jedničky v Ústeckém kraji ve čtvrtek, Popovič k němu přibyl dnes. "Pan Popovič odstupuje z kandidátky. Je to člověk, kterého přivedl pan Dědek," uvedl Lekner. 

Popovič nechtěl odstoupení z kandidátky příliš komentovat. "Moje působení ve veřejném životě bylo velmi úzce spojené s panem Dědkem, to je vše, co k tomu mohu říci," řekl.

STAN už kandidátku upravit nemůže. Lhůta pro dopisování kandidátů a případné změny v pořadí skončila v pondělí 21. srpna. "Náhradníky jsme neměli," doplnil Lekner. Na kandidátce tak bude jen 24 jmen místo 26 určených pro Ústecký kraj.

Jména odstoupivších se na tištěné kandidátce neobjeví. "Hlasovací lístky se tisknou až po registraci, tedy po 1. září. Takže například odstupující či vyškrtnutý kandidát do tohoto termínu už se na lístku neobjeví," vysvětlila mluvčí krajského úřadu Ústeckého kraje Lucie Dosedělová.

Na první místo kandidátky STAN se posunul původně plánovaný lídr, místostarosta Litvínova Milan Šťovíček, dvojkou je starostka Trmic na Ústecku Jana Oubrechtová. Kandidátku uzavírá na 24. místě podnikatel a ústecký zastupitel Martin Hausenblas. Dědkovo odstoupení podle Leknera předvolební plány v kraji neovlivní. "Pan Dědek se zatím nezapojil do naší kampaně, jeho odstoupením se pro kampaň v Ústeckém kraji nic nemění," dodal Lekner.

Dědek začal spolupracovat se STAN teprve začátkem tohoto měsíce, od kandidatury se ale nakonec rozhodl ustoupit, aby se vyhnul interpretacím, že si jako úspěšný podnikatel chce hnutí STAN koupit a po vzoru Andreje Babiše (ANO) vstoupit do politiky.

Všechny články k blížícím se parlamentním volbám najdete zde >>>

STAN jde do sněmovních voleb v Ústeckém kraji s podporou hnutí Jsme PRO! kraj, SNK Evropští demokraté, Hnutí za harmonický rozvoj měst a obcí, Volby pro město a Toryové. Jejich zástupci budou i na kandidátce.