StBáci hráli u soudu s Babišem divadlo, říká slovenský novinář

Andrej Babiš

Andrej Babiš Zdroj: čtk

Andrej Babiš
Andrej Babiš představuje svoji knihu O čem spím, když právě spím
Předseda hnutí ANO a ministr financí Andrej Babiš sledoval 8. října v centrálním volebním štábu hnutí ANO v Praze výsledky senátních a krajských voleb.
4
Fotogalerie

Jeden předvedl selektivní paměť, druhý svedl zapsání Andreje Babiše do svazků StB na svého šéfa, který už nežije. Tak mluví investigativní novinář Marek Vagovič o svědcích, jejichž důvěryhodnost zpochybnil slovenský ústavní soud.

Slovenský ústavní soud ve čtvrtek rozhodl, že nižší instance chybně založily svoje verdikty na svědectví bývalých příslušníků StB navíc nezproštěných mlčenlivosti. Ty tak budou muset rozhodovat znovu, zda byl nynější favorit parlamentních voleb a předseda hnutí ANO veden jako agent StB neoprávněně.

Ústavní soud se zároveň zastal Ústavu paměti národa, který podle něj není možné žalovat i proto, že instituce bylo založena až po vzniku svazku.

V čem je rozhodnutí zásadní?

Jde o přelomové rozhodnutí. Jednak proto, že lidé evidovaní jako spolupracovníci StB už nebudou moci žalovat Ústav paměti národa, který si zveřejňováním svazků jen plní svou zákonnou povinnost. Ale hlavně proto, že soud zpochybnil důvěryhodnost bývalých příslušníků StB, kteří hráli při soudu s Babišem divadlo.

Jaké svědky máte na mysli?

Na okresním soudě v Bratislavě vypovídali v kauze Babiš dva bývalí důstojníci StB - František Hakáč a Július Šuman. Hakáč tvrdil, že je po dvou mozkových příhodách, takže si na Babiše nepamatuje. Zároveň si téměř na den přesně vzpomněl, kdy pracoval v StB, co přesně tam dělal a proč odtud odešel. Zároveň odmítal, aby jeho podpisy na dokumentech o Babišovi přezkoumal grafolog.

Čím je nedůvěryhodný Šuman?

Šuman měl Babiše v roce 1982 získat na spolupráci s StB. Šuman tvrdil, že dokument o zverbování Babiše podepsal na příkaz svého nadřízeného Rastislava Mátraye. Mátray už nežije, takže Šumanova slova o “nátlaku” je potřeba brát s rezervou.

Šuman také tvrdil, že Mátray na něho “tlačil” jen v případě Babiše. Proč by to ale dělal? Čím byl tehdy neznámý Babiš pro StB tak důležitý, že ho “musela” papírově evidovat jako svého agenta?

Ze svědectví Hakáče a Šumana vyplývá, že buď lhali v minulosti - to znamená, že podváděli při evidencích a verbování agentů StB, což je však vzhledem na preciznost, s jakou tehdy pracovala tajná služba, málo pravděpodobné.

Nebo lžou teď, když Babišovi svou selektivní pamětí (Hakáč - pozn. red.), nebo tzv. bezpečným alibi (Šuman o Mátrayovi, který už nežije - pozn. red.) kryjí záda. I proto jsou jako svědkové nedůvěryhodní.