Telička chce být dál europoslancem, mandátu se po rozchodu s ANO nevzdá

Pavel Telička

Pavel Telička

Andrej Babiš
Pavel Telička
Poslanci jednají o vydání Babiše a Faltýnka
4
Fotogalerie

Europoslanec Pavel Telička (nestraník za ANO) nevidí důvod ke složení mandátu po svém rozchodu s ANO, o kterém exkluzivně informoval web E15. Nadále chce naplňovat program hnutí z evropských voleb v roce 2014. Řekl, že nemá ani signály z vedení frakce Aliance liberálů a demokratů pro Evropu (ALDE), v níž zasedají europoslanci za ANO, že by se měl vzdát funkce místopředsedy Evropského parlamentu.

Telička uvedl, že se s předsedou hnutí ANO Andrejem Babišem původně v mnoha otázkách shodovali, později se ale začali rozcházet. Europoslanec získal dojem, že se hnutí ANO odklání od programu, za který on byl zvolen do EP. S lídrem ANO se však liší nejen v pohledu na další evropskou integraci a na zavedení eura v Česku, ale i na postoj k prezidentu Miloši Zemanovi. Záležitost nechtěl spojovat se současným obviněním Babiše v kauze farmy Čapí hnízdo.

Telička rovněž řekl, že svůj rozchod s ANO nechce do detailu probírat v týdnu před sněmovními volbami. Podle něj jde i o snahu zlepšit politickou kulturu v Česku a o prokázání toho, že názorový rozchod nemusí být provázen velkým humbukem a pošlapáním veškeré předchozí spolupráce.

Telička nehodlá přestupovat do jiné strany a nadále hodlá v ALDE zastávat program, za který byl zvolen. Nechtěl spekulovat o tom, jestli ho při odchodu z ANO bude následovat i někdo z dalších tří europoslanců zvolených za stejnou stranu.

Nestraník Telička se už dříve letos vzdal pozice experta ANO pro zahraniční politiku. Letos v srpnu novinářům řekl, že nemá informace o směřování ANO v evropské politice.