Telička končí spolupráci s Babišem. Další europoslankyně zůstávají

Pavel Telička

Pavel Telička Zdroj: Anna Vacková, E15

Místopředseda Evropského parlamentu Pavel Telička
Pavel Telička
Pavel Telička
Pavel Telička
Pavel Telička
12
Fotogalerie

Místopředseda Evropského parlamentu Pavel Telička ukončil spolupráci s hnutím ANO. V rozhovoru pro deník E15 to uvedl předseda strany Andrej Babiš, Telička informaci potvrdil. „Byla to jeho iniciativa. S panem Teličkou jsme se názorově nepotkali,” uvedl Babiš. Favorit blížících se parlamentních voleb neuvedl, s kým bude v oblasti evropské politiky dále spolupracovat.

Teličku zveřejnění informace z Babišovy strany překvapilo. „Byli jsme domluveni, že ji zveřejníme až po volbách. Nechtěl jsem vstupovat do předvolební kampaně, která v tuto chvíli má dost nekulturní parametry,” řekl serveru E15.cz Telička.

Podle původního plánu se na konkrétní podobě ukončení spolupráce s Babišem měl domluvit na osobní schůzce po volbách.

Další europoslankyně za ANO Dita Charanzová a Martina Dlabajová na své spolupráci s hnutím nic měnit nehodlají. Petr Ježek, poslední europoslanec za ANO, se zatím k dotazu redakce nevyjádřil.

„Po ní jsem připraven se vyjádřit podrobněji,” uvedl bývalý eurokomisař. Ve zbytku volebního období chce naplňovat program hnutí ANO, se kterým v evropských volbách kandidoval.

Definitivní rozchod následuje po delším období neshod mezi oběma politiky. Telička se nezapojil do přípravy programu pro parlamentní volby, dostal se i do verbálních sporů s některými členy hnutí ANO.

Podívejte se, jak Telička komentoval svůj vztah s Babišem pro server Info:

Telička už dříve pro server Info avizoval, že by ukončil spolupráci s ANO, pokud by po volbách spolupracovalo s hnutím Svoboda a přímá demokracie Tomia Okamury.

Během období květnových vládních sporů uvedl, že by Babiš, tehdy ještě ministr financí, měl zvážit rezignaci kvůli nahrávkám naznačujícím údajné ovlivňování médií vydavatelství Mafra. Zároveň označil za nepřijatelné, aby ANO v prezidentské volbě podpořilo současnou hlavu státu Miloše Zemana.

Telička se dostal před třemi lety do Evropského parlamentu na kandidátce hnutí ANO jako nestraník, v lednu se stal jedním ze 14 místopředsedů této zákonodárné instituce. Na různých postech státní správy spojených s evropskou integrací pracoval od roku 1990, v roce 2004 krátce působil jako eurokomisař, poté založil lobbistickou firmu BXL Consulting.

Vše o blížících se parlamentních volbách 2017 najdete zde >>>

Ta spolupracovala i se společností New World Resources podnikatele Zdeňka Bakaly. V této firmě Telička působil i jako člen správní rady. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy, před revolucí byl členem Komunistické strany Československa.