Úřad vystavil stranám účet za volby, pokuty zaplatí ČSSD, ANO, KSČM a další

Zdroj: E15 Stepan Bruner

Andrej Babiš
Bohuslav Sobotka
Miroslav Kalousek.
6
Fotogalerie

Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí rozdal od září zhruba 30 pokut za chyby ve volební kampani. Dostaly je strany jako hnutí ANO, Piráti, ČSSD, TOP 09, STAN, KSČM nebo KDU-ČSL za pochybení ohledně zveřejňování informací o dárcích na kampaň. Pokuty se pohybovaly v řádu desítek tisíc korun. Chyboval ale i Olomoucký kraj nebo spolky, které se zapojily do kampaně jako třetí osoby bez předchozí registrace.

Úřad dosud jména pokutovaných nezveřejňoval. Starostové a nezávislí si od něj však na základě zákona o svobodném přístupu k informacím vyžádali všechna rozhodnutí, a proto je úřad zveřejnil na internetu.

Úřad zjistil pochybení vlastní kontrolou, dostával ale i podněty od lidí. Některé pokuty udělil ve správním řízení, u nichž mají pokutovaní povinnost uhradit i 1000 korun náklady řízení, další sankce vyměřil příkazem. Proti příkazu lze podat odpor a případ skončí ve správním řízení. Proti sankci ve správním řízení se lze bránit žalobou ke Krajskému soudu v Brně.

Hnutí ANO dostalo pokutu dvakrát. Jedna byla za knihu jeho předsedy Andreje Babiše nazvané O čem sním, když náhodou spím. Části výtisků chyběly informace o zadavateli a zpracovateli, což byla jedna z častých chyb v kampani.

Strany také nejpozději tři dny před volbami mnohdy nezveřejnily údaje o financování kampaně na webu k tomu určenému. Chybovalo ANO, ale i KDU-ČSL, TOP 09, STAN nebo KSČM. Komunisté zároveň neoznámili úřadu internetové stránky pro zveřejnění informací o financování kampaně. Stejné pochybení měla i ČSSD.

Kromě toho dostal pokutu i Olomoucký kraj nebo město Prostějov za otištění materiálů k volbám v radničních tiscích, což zákon neumožňuje. Za karikaturu tehdejšího premiéra Bohuslava Sobotky dostala sankci Česká asociace satelitních operátorů, za zapojení do kampaně bez předchozí registrace spolek Svoboda projevu, který založili autoři filmu Selský rozum a knihy Žlutý baron namířených proti Babišovi.

Úřad vznikl letos v Brně. Má kontrolovat financování politických stran a hnutí, což před jeho vznikem dělal kontrolní výbor Sněmovny. Úřad od něj agendu postupně převezme. Hlídá i dodržování stanovených horních hranic nákladů volebních kampaní. U sněmovních voleb je to 90 milionů korun.