V Jihlavě se posvětila koalice Lidovců se Starosty, potřebují získat alespoň 10 procent

Lidé z vedení KDU-ČSL a hnutí Starostové a nezávislí (STAN) přijížděli 17. března do rekreačního střediska v Lipnici nad Sázavou na Havlíčkobrodsku, aby jednali o vytvoření volební koalice. Vlevo místopředseda STAN Vít Rakušan, uprostřed předseda STAN Petr Gazdík, vpravo tiskový mluvčí STAN Jan Němec.

Lidé z vedení KDU-ČSL a hnutí Starostové a nezávislí (STAN) přijížděli 17. března do rekreačního střediska v Lipnici nad Sázavou na Havlíčkobrodsku, aby jednali o vytvoření volební koalice. Vlevo místopředseda STAN Vít Rakušan, uprostřed předseda STAN Petr Gazdík, vpravo tiskový mluvčí STAN Jan Němec. Zdroj: ČTK

Lidovci Pavel Bělobrádek a Marian Jurečka na tiskovce v Paláci Charitas (22.11.2016)
Lidovci Pavel Bělobrádek a Marian Jurečka na tiskovce v Paláci Charitas (22.11.2016)
3
Fotogalerie

Lidovci půjdou do podzimních sněmovních voleb v koalici s hnutím Starostové a nezávislí (STAN). Rozhodla o tom celostátní konference KDU-ČSL v Jihlavě. 

V tajném hlasování se pro koalici vyslovilo 39 delegátů, 31 bylo proti. Předsednictvo STAN už návrh dohody schválilo. S konečnou platností o tom za týden rozhodne sněm Starostů, který bude v Praze.

Předseda lidovců Pavel Bělobrádek novinářům řekl, že se ještě musejí upřesnit podmínky pro tuto koalici. Zdůraznil ale, že KDU-ČSL má se STAN společný pohled na většinu věcí.

Koalice potřebuje pro vstup do Sněmovny nejméně deset procent voličských hlasů. Kdyby strany kandidovaly jednotlivě, stačilo by jim pět procent.

Předvolební průzkumy přisuzují lidovcům zhruba šest procent hlasů, Starostům kolem dvou procent. Výsledky výzkumů se ale různí i podle agentur.

Koalice KDU-ČSL a STAN musí získat více než deset procent hlasů

Desetiprocentní hranici pro vstup koalice dvou politických subjektů do Sněmovny stanovila novela volebního zákona schválená v prosinci 2001. Novela pro koalice stanovila hranici tak, že sečetla pětiprocentní laťku pro všechny společně kandidující strany - pro koalici dvou stran deset procent, tři strany musejí překonat 15 procent a pro koalici čtyř a více stran platí hranice 20 procent. Stará úprava stanovovala pro dvoučlennou koalici sedmi, pro tříčlennou devíti a pro čtyř a vícečlennou koalici jedenáctiprocentní hranici.

Od přijetí této novely ve volbách do Sněmovny uspěla pouze jedna koalice, a to Koalice KDU-ČSL a US-DEU, která v roce 2002 získala 14,27 procenta hlasů. V době platnosti starého zákona ve volbách do Sněmovny v samostatné ČR žádná koalice nekandidovala. Ve volbách do České národní rady, které se konaly ještě v době existence Československa (ČNR se po rozpadu federace transformovala do Poslanecké sněmovny), uspěly hned dvě koalice. Volby vyhrála Koalice ODS a Křesťanskodemokratická strana (KDS), která získala 29,73 procenta hlasů. Druhá byla se ziskem 14,05 procenta hlasů koalice Levý blok, kterou tvořily Komunistická strana Čech a Moravy a Demokratická levice ČSFR.