V norských volbách podle odhadů uspěla pravicová vládní koalice

Předsedkyně norských konzervativců Erna Solbergová (vlevo) a šéfka Pokrokové strany Siv Jensenová

Předsedkyně norských konzervativců Erna Solbergová (vlevo) a šéfka Pokrokové strany Siv Jensenová Zdroj: Reuters

V dnešních norských parlamentních volbách pravděpodobně získala většinu pravicová koalice premiérky Erny Solbergové. Jako nejsilnější jednotlivá politická formace sice z voleb patrně vzejde opoziční Dělnická strana Jonase Gahra Störeho, ale podle odhadů opět nebude schopna ani se svými spojenci vytvořit parlamentní většinu. Ještě ale není rozhodnuto, protože dvě ze stran koalice balancují na čtyřprocentním prahu zajišťujícím poslanecké mandáty.

Labouristé sice získali zhruba 27,5 procenta hlasů a premiérčina Konzervativní strana Höyre 25,6 procenta, ale čtveřice pravicových stran dohromady by podle odhadů měla obsadit většinu 88 poslaneckých míst ve 169členném Stortingu. Potvrdil se tak předvolební trend rostoucí podpory vládních stran úměrný oživení norské ekonomiky. Volební průzkumy během uplynulého roku přitom favorizovaly spíše Dělnickou stranu a její středolevé spojence. Ti ale podle odhadů budou mít jen 81 poslanců.

Protiimigrační Strana pokroku, která se při předchozích volbách v roce 2013 do parlamentu dostala poprvé, může počítat se zhruba 15 procenty hlasů. Další dvě strany tvořící vládní koalici, Křesťanská lidová strana a Liberální strana Venstre, se nejspíš do Stortingu probojují jen těsně. Strana zelených zřejmě z parlamentu vypadne.

K hlavním tématům předvolební kampaně patřila daňová a sociální politika, otázka dalšího snižování nezaměstnanosti, ale také budoucnost norského ropného průmyslu či přistěhovalecká politika.

Zatímco šéfka Konzervativní strany Solbergová se prezentovala jako záruka pokračujícího ekonomického růstu, labouristický vůdce Störe sliboval, že posílí sociální stát, ovšem za cenu opětovného zvýšení daní, které konzervativní vláda snižovala.

O délce otevření volebních místností rozhodoval každý volební okrsek sám, většina z nich ale byla voličům přístupná od 09:00 do 21:00 středoevropského časz V některých okrscích voliči mohli odevzdat svůj hlas už v neděli. Navíc přes 27 procent oprávněných voličů využilo možnosti dřívějšího hlasování.

Konečné výsledky by měly být oznámeny až v úterý. Sčítání hlasů se může oproti předchozím volbám protáhnout, protože nová bezpečnostní opatření nařizují, že všechny hlasy musejí být sečteny ručně i elektronicky.