Vládli jsme dobře, pochválili se ministři

Premiér Bohuslav Sobotka s prezidentem Milošem Zemanem při schůzce na Pražském hradě kvůli demisi předsedy vlády.

Premiér Bohuslav Sobotka s prezidentem Milošem Zemanem při schůzce na Pražském hradě kvůli demisi předsedy vlády. Zdroj: ČTK

výhra Bohuslava Sobotky na sjezdu ČSSD
Andrej Babiš
Pavel Bělobrádek
Zleva ministr financí Andrej Babiš, premiér Bohuslav Sobotka a vicepremiér Pavel Bělobrádek na schůzi Poslanecké sněmovny 2. prosince v Praze.
5
Fotogalerie

Končícího premiéra Bohuslava Sobotku mrzí neprosazení zákona o sociálním bydlení. Podle Pavla Bělobrádka se kabinet nepokročil v digitalizaci a e-governmentu.

Země zažívala hospodářský růst, z celé EU má nejnižší nezaměstnanost, rostly platy a důchody. To jsou podle končícího premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) největší úspěchy jeho vlády, která podala demisi. Vicepremiéři za ANO a KDU-ČSL Richard Brabec a Pavel Bělobrádek vyzdvihli, že se koaliční sestava nerozpadla a ministerský předseda vydržel celé čtyři roky. Na druhé straně přiznali i nedostatky.

„Jsem pyšný na to, že se nám podařilo výrazně zvýšit platy učitelů a pracovníků v sociálních službách. Začali jsme navyšovat rozpočty armády, policie a tajných služeb,“ připomněl Sobotka. „Pokud bych si mohl vybrat jednu věc, která mě mrzí, je to zákon o sociálním bydlení,“ dodal s tím, že se ho v parlamentu nepodařilo schválit. Norma, která měla odstranit byznys s chudobou, byla jednou z priorit sociální demokracie.

„Vláda byla úspěšná, posouvala věci dopředu, vydržela až do konce. Byť jsme si to v posledních měsících trochu pokazili,“ řekl Brabec v narážce na předvolební kampaň.

„Také se nám mnohé nepovedlo. Osobně považuji za největší nedostatek oblast digitalizace a e-governmentu, kde jsme příliš nepostoupili. U vědy a výzkumu se podařilo o třetinu navýšit rozpočet. Nepovedlo se mi ale přesvědčit kolegy, že věda není černá díra, z níž nic nepadá,“ shrnul Bělobrádek, který měl na starosti vědu a výzkum.

Během čtyř let se ve vládě vyměnilo devět ministrů, s korupční aférou se nepotýkala. Napětí se projevovalo hlavně mezi Sobotkou a exministrem financí, šéfem ANO Andrejem Babišem, jehož premiér letos odvolal kvůli nevyjasněným majetkovým poměrům.

„Byl jsem nepříjemně překvapen, že si ministři více píší, než povídají,“ podotkl Brabec. „Bylo hulvátské jednání, sprosťárny, podrazy, ale i srdečné a řekl bych až přátelské vztahy,“ doplnil Bělobrádek.

Podle pravicové opozice zavedl Sobotkův kabinet řadu regulačních opatření a omezil tak svobodu občanů. Největší výhrady byly k elektronické evidenci tržeb. Vláda rovněž nepřišla s žádnou reformou, byť zrušila druhý penzijní pilíř.

Klíčová je dopravní infrastruktura
Svaz průmyslu a dopravy očekává od nové exekutivy především změnu stavební legislativy, která zrychlí budování dopravní infrastruktury. K zásadnímu posunu musí dojít i v oblastech, jako jsou inovace, digitalizace, trh práce a vzdělávání. „V neposlední řadě je nejvyšší čas stanovit podmínky, za kterých ČR vydá definitivní rozhodnutí o konkrétním termínu vstupu do systému ERM 2 a následně do eurozóny,“ zdůraznil viceprezident sdružení Radek Špicar.

Podívejte se na milníky Sobotkovy vlády