Vnitro nechce další omyly. Zkontroluje práci volebních komisí a připraví nový kodex

Volby 2017

Volby 2017 Zdroj: ČTK

Volby 2017
Volby 2017
Volby 2017
Volby 2017
Volby 2017
6
Fotogalerie

Ministerstvo vnitra zkontroluje, jak volební a okrskové komise u sněmovních voleb dodržovaly zákony. Předloží také návrh volebního kodexu, který má sjednotit zásady pro všechny tuzemské volby. V budoucnosti také chce, aby byly hlasovací lístky tištěny pouze na jedné straně. Vnitro to uvedlo v reakci na rozhodnutí Nejvyššíhosprávního soudu (NSS), který v neděli po přepočtu preferenčních hlasů oznámil, že mandát poslance ODS namísto Petra Bendla získal Martin Kupka.

NSS vnitru a zákonodárcům doporučil reagovat na chyby, které odhalil. Mezi doporučeními zmínil například možný jednotný volební kodex pro všechny volby, větší profesionalizaci kontroly i netisknutí volebních lístků z obou stran. Vnitro dnes uvedlo, že rozhodnutí soudu respektuje.

"V souvislosti s rozhodnutím soudu provede ministerstvo podrobnou kontrolu dodržování zákona o volbách do Parlamentu České republiky a dalších zákonů u okrskových volebních komisí a obcí," uvedl náměstek ministra pro legislativu Petr Mlsna. U oboustranných hlasovacích lístků se prý ministerstvo bude v maximální míře snažit zajistit tisk jen na jednu stranu.

Vnitro při volbách řídí jejich organizaci, přípravy a průběh. Český statistický úřad (ČSÚ) má na starosti školení členů okrskových volebních komisí k systému zjišťování a zpracování výsledků hlasování. Ministerstvo uvedlo, že společně se statistickým úřadem zajistí, aby se zlepšila metodická činnost a aby bylo efektivnější školení jednotlivých členů komisí.

Mluvčí ČSÚ Petra Báčová na dotaz k reakci statistického úřadu na soudní verdikt uvedla, že NSS nevznesl vůči statistikům žádnou výtku či doporučení. "Jeho usnesení obsahovalo jiná stanoviska a návrhy týkající se gesce jiných orgánů," uvedla. V odůvodnění verdiktu se nicméně připomíná právě školení členů komisí statistickým úřadem.

"Ministerstvo vnitra předloží návrh volebního kodexu, který by měl sjednotit zásady pro všechny volby," uvedl Mlsna. Věcný záměr kodexu vnitro připravilo už v roce 2004, některé z jeho verzí počítaly i s korespondenční volbou, kterou požadují krajané, nebo s přímou volbou starostů. Paragrafové znění zákoníku mělo být předloženo vládě už do konce roku 2011.