Volební účty českých národovců se sešly u Monety, vybrali si ji Sládkovi republikáni či Dělnická strana

Moneta Money Bank

Moneta Money Bank Zdroj: profimedia

Moneta Money Bank
2
Fotogalerie

Řád národa, Národní fronta, Dělnická strana či Sládkovi republikáni. Vedle některých politických postojů spojuje tyto čtyři strany z červeného pole české pravice i jedna prozaická věc. Všechny vedou svůj ze zákona povinný transparentní bankovní účet u banky Moneta. Podle finančníků ústavu nepřísluší dělat mezi zájemci o bankovní služby jakékoli rozdíly.

„Jakýkoliv žadatel o založení bankovního účtu musí splnit požadavky plynoucí z platných právních předpisů. Klienti, kteří chtějí své hospodaření zpřístupnit veřejnosti, mohou svůj účet navíc vést jako transparentní. To platí také pro politické strany nebo hnutí a bance nepřísluší hodnotit jejich názory. Banka v současnosti spravuje více než 150 transparentních účtů fyzických i právnických osob,“ uvádí mluvčí Monety Jakub Švestka.

Moneta není první bankou, jejíž jméno se začalo více skloňovat v souvislosti s blížícími se parlamentními nebo prezidentskými volbami. Poslední body přitom sbírají nejen politické strany a kandidáti na prvního muže země, ale i banky, které vedou politikům jejich transparentní účty.

Virálním hitem českého internetu se tak staly vzkazy na účtu současného prezidenta Miloše Zemana u Fio Banky, výzva komunistům od Úřadu pro dohled nad financováním politických stran ke zprůhlednění jejich financování zase odhalila, že ČSOB, u které strana svůj účet vede, definuje transparentnost jinak, než požaduje zákon.

Strany a hnutí mají od ledna povinnost zřídit zvláštní účet, který slouží pro příspěvky od státu a příjem darů. Současně musí podle novely zákona o sdružování v politických stranách bezodkladně oznámit úřadu pro dohled nad stranami internetovou stránku, na níž je možné do účtu nahlížet. Ještě koncem srpna kritizoval dohledový úřad fakt, že stovka stran existenci svého transparentního účtu nedoložila.