Všichni proti Babišovi? ČSSD i ODS s ním budou ochotny jít do vlády, říká Schwarzenberg

Karel Schwarzenberg

Karel Schwarzenberg Zdroj: Michael Tomeš E15

Karel Schwarzenberg
Karel Schwarzenberg
Karel Schwarzenberg
Karel Schwarzenberg
Karel Schwarzenberg
9
Fotogalerie

Šéfové ČSSD a ANO – Milan Chovanec a Andrej Babiš – mají podle Karla Schwarzenberga silný vztah k moci. Čestný předseda TOP 09 soudí, že se Milan Chovanec po neslavném volebním výsledku sociální demokracie zbaví svých vnitrostranických konkurentů Bohuslava Sobotky a Lubomíra Zaorálka a dohodne se s Babišem. „Kdybych byl Zaorálkem, požádal bych armádu, aby mi obstarala opravdu skálopevně neprůstřelnou vestu. Hlavně na ochranu zadních partií,“ říká Schwarzenberg.

Na vládní krizi nejvíce prodělala ČSSD a prezident Miloš Zeman. Čekal jste to?

Nemohl jsem předpokládat, že se pan prezident bude s prominutím tak blbě chovat. Že naštve svou voličskou základnu, straníky v sociální demokracii. I kdyby nebyli nadšeni z premiéra, Zemanovo chování vůči němu jim muselo vadit. Sobotka není úplně špatný předseda vlády, je to slušný člověk. Bohužel je ale nešťastný politik. S vykopnutím Babiše z vlády neměl váhat.

Takže výměna lídra, kterým se stal Lubomír Zaorálek, sociální demokracii pomůže?

Byl to prazvláštní krok a člověka spíše udivuje. Volební lídr byl vyměněn, jenže v normální zemi by se ten nový stal také šéfem strany. Je jím ale ministr vnitra. Mám ohavné podezření, že po volbách, které pro sociální demokracii nedopadnou slavně, to skončí jako u starých Izraelitů. Ti vyhnali kozla do pouště a podobně vyžene ČSSD do politické pouště Sobotku a taktéž Zaorálka. A ovládat scénu bude Chovanec. Kdybych byl Zaorálkem, požádal bych armádu, aby mi obstarala skálopevně neprůstřelnou vestu. Hlavně na ochranu zadních partií.

Co Chovanec po ovládnutí strany udělá?

Až odstraní politické konkurenty, bude se snažit s pomocí stávajícího prezidenta rychle uzavřít něco jako opoziční smlouvu s vítězným hnutím ANO.

Proč si myslíte, že se Chovanec bude chtít spojit s Babišem, s nímž měl jako ministr vnitra tvrdé spory například kvůli policejní reorganizaci?

Jak Babiš, tak Chovanec jsou politici, kteří mají zdravý a silný vztah k moci. Samozřejmě Chovanec, který jak známo patřil k lánským pučistům, pak rychle otočil, aby se nejprve stal druhým mužem ČSSD a nedávno jejím předsedou. V politice někdy prospěje otočit se na podpatku. Je-li to pro něj jediná možnost, jak se stát vicepremiérem či premiérem, tak se bezpochyby s Babišem spojí a všechny ty předchozí spory nebudou po volbách hráti jakoukoli roli. Bylo by to užitečné i pro Babiše. Chovanec je partner, kterého dlouhodobě zná. A přece jenom by ČSSD byla ze všech stran, které by se do koalice s ANO po volbách nabízely, jedna z nejsilnějších. Tudíž vidím výhody pro oba pány a silná předvolební rétorika, jak jsem vypozoroval za celý svůj život i v jiných zemích, nebrání úspěšné povolební spolupráci.

Čím si vysvětlujete setrvalou oblibu ANO, jehož preference se pohybují kolem třiceti procent?

Otázka je, jestli ty průzkumy odpovídají pravdě. Je mnoho náznaků, že tomu tak není. Záleží na tom, jaké otázky se dotazovaným kladou. To výsledky průzkumů velice ovlivní. Že Babiš má své stoupence, o tom nebudiž pochyby. Lidé si mylně myslí, že když je někdo mnohonásobným miliardářem, tak už nekrade. Poznal jsem ve svém životě mnoho miliardářů a všichni měli zájem dále bohatnout.

Interní průzkumy TOP 09 vycházejí pro ANO méně příznivě?

Prozatím jsme neměli peníze na opravdu důkladný průzkum. Je tu ale něco jiného. Přiznávám, že různá politická setkání, která jsem v posledních dvou letech měl, byla poněkud mdlá. Letos je to ale jiné. Vidím nové obličeje, chodí více lidí, než jsme čekali. Zájem o politiku se oživil. Petr Pithart mi vyprávěl, že ho učení na univerzitě zase těší, protože studenti se více ptají. Bohudíky se situace trochu změnila. Proto si myslím, že obliba ANO není tak vysoká, jak vychází z průzkumů.

Nedávno jste řekl, že Babiš sestaví menšinovou vládu s komunisty. Ti by mu ale museli programově hodně ustoupit. Souhlasíte?

Pokusí se dohodnout s někým jiným. Když ale nebude mít jinou možnost, domluví se s komunisty na tiché podpoře, protože se bude chtít udržet u moci. Kdyby byl postaven před situaci, že by nemohl vládnout, ujednání s nimi podepíše. Koneckonců očividný příslušník jisté organizace přece nemá ke komunistické straně daleko.

Ale pravděpodobnější vám připadá dohoda ANO a ČSSD.

Za předpokladu, že bude odstraněno současné vedení sociální demokracie, tedy Sobotka se Zaorálkem.

TOP 09 od loňska přišla zhruba o desetinu členů. Jsou mezi nimi hlavně rebelové, kteří chtěli svolat mimořádný sněm a odvolat na něm předsedu Miroslava Kalouska. Vadila jim mimo jiné jeho protibabišovská rétorika. Měli v něčem pravdu?

V jedné věci se nemýlili. Zcela jistě nebudeme uzavírat koalici s Babišem. ANO není demokratická, ale vůdcovská strana. S výjimkou Babiše a komunistů jsme připraveni spolupracovat s každou demokratickou stranou.

Snažili jste se nespokojené členy přesvědčit, aby neodcházeli?

Když je pro někoho účast ve vládě důležitější než zásady naší strany, tak je těžké s ním diskutovat.

Je podle vás reálný vznik koalice všichni proti ANO?

Určitá možnost jejího vzniku existuje, ale je méně pravděpodobná. Očekávám, že kdyby ANO nedosáhlo výsledku, aby mohlo vládnout samo, bude jiným stranám nabízet modré z nebe, protože nechce být odkázáno na pomoc komunistů. Víme, že jsou tady dvě strany, které s ANO už vytvořily vládní koalici. A myslím také, že na skvělou nabídku by reagovala pozitivně i ODS. Teď sice spojení s ANO odmítá, ale vím, jak silnou potřebu dostat se do vlády tato strana má.

Na kandidátky jste přizvali Klub angažovaných nestraníků, Korunu českou a naposledy Liberálně ekologickou stranu Martina Bursíka. Nebylo to způsobeno právě i personální nouzí, kdy vám odešla část členů?

Ani ne. Spojení se stranou LES vychází z toho, že stejně jako TOP 09 bojuje za les, tedy za zachování našich lesů a ochranu půdy před dalším drancováním. Lidé bohužel nevidí, jak hospodaří státní podnik Lesy ČR nebo to, jak se ničí půda. Už to ostatně někdo řekl, že ze stran zastoupených v parlamentu jsme nejzelenější, na což jsem patřičně hrdý. Když je člověk konzervativní, tak je mu ochrana přírody blízká. Pamatuji si, jak před padesáti lety vznikli Zelení v Německu. Otec, který byl velmi zvídavý, po přečtení jejich programu řekl, že kdyby vynechali ty neomarxistické blbosti, tak by se s nimi v jejich názorech shodoval.

Kromě ANO a lidovců se Starosty vám především v Praze konkurují Piráti, protože TOP 09 přebírají městské liberály. Připustíte, že ve spojení s LES je i politický pragmatismus?

V Praze bude tvrdý souboj, to je naprosto jasné. Samozřejmě Piráti jsou nový fenomén a spoustu hlavně mladších lidí přitahují podobně jako kdysi zelení. Přesto doufám, že ctění voliči nebudou plýtvat svými hlasy v situaci, která je tak vážná. Neměli by volit strany, kde je riziko, že jejich hlasy propadnou. Navíc Piráti mají bohužel jednu chybu, kterou je trochu slabý vztah k právu.

Překvapil vás rozpad koalice lidovců a STAN?

Nepřekvapil, neboť ta koalice měla od začátku jednu vadu. Obě uskupení usilují o stejné venkovské voličstvo, a to nejen ideově, byť mají taktéž své městské příznivce.

Tudíž to spojení nebylo pro voliče příliš atraktivní. Snad obrazově to můžu načrtnout takto: srp a kladivo, svého času mocný symbol, měl svůj smysl, poněvadž ty dva nástroje se doplňují a jsou taky zhruba stejně velké. Spojí-li se kosa se srpem, lidé si řeknou: K čemu? Jsou to dva nástroje různé velikosti sloužící stejnému účelu, nevidím v tom žádnou výhodu. A to se stalo. Lidi si řekli, ten větší nástroj jsou lidovci, tak proč se máme ještě starat o Starosty.

A další důvod?

Oba pánové, kteří tuto koalici představovali, jak předseda Bělobrádek, tak předseda Gazdík, jsou politici, kteří se na žádných špinavostech nepodíleli, nicméně nedělají na voliče dojem, že by byli obzvláště průrazní. A taktéž nebylo zcela jasné, co je jejich cílem. Proto to byla poněkud nudná nabídka. Přesto by byla škoda, kdyby tento směr z českého parlamentu úplně vymizel.

TOP 09 se jako jediná strana shoduje s ČSSD na přijetí eura. Zabere to na voliče?

Spousta lidí asi bude nadávat. Nicméně jsem velice konzervativního, staromódního názoru, že když člověk něco slíbí, tak to má dodržet. Při vstupu do Evropské unie jsme se k přijetí eura zavázali. Osobně jsem byl v té době proti, protože naše hospodářství bylo příliš slabé. Vlezli bychom do portugalské pasti. Tento důvod ale pominul. Dnes je česká ekonomika natolik silná, že bychom euro přijmout mohli. A český průmysl by za to byl vděčný.

Všechny strany chtějí zvyšovat lidem platy. Se kterou se nejvíce shodujete?

Plány ostatních stran jsem nestudoval. I když každému zaměstnanci přeji zvýšení platu, ze zkušenosti jsem velice skeptický k tomu, pokud to strany slibují pár měsíců před volbami. Kdyby s tím přišly o něco dříve, bylo by to pro mě věrohodnější. Navíc by byla chyba, kdyby se platy skokově zvyšovaly bez ohledu na možnosti hospodářství.

Všechny články k českým parlamentním volbám 2017 najdete zde >>>

Dokumentaristka Olga Sommerová, která bude na pražské kandidátce TOP 09 za uskupení LES, tvrdí, že Miloš Zeman už nebude podruhé prezidentem. Vidíte to stejně?

Tím, že si opravdu hodně naštval sociální demokraty, kteří ho naposledy podpořili, tak jeho šance příliš velké nejsou. Bez podpory ČSSD možnost vyhrát druhé kolo asi ztratí.

Třeba ho nakonec socialisté podpoří.

Pak by byli jako ta Italka, co si stěžovala, že ji její muž už dlouho neseřezal. Jestli to udělají, mají asi opravdu masochistické sklony.

Nezradí Zemana jeho zdravotní stav?

Neumím to posoudit. Nejsem doktor, nerozumím ani psychiatrii.

Proč se TOP 09 rozhodla podpořit Jiřího Drahoše?

Je to člověk slušný a jako bývalý šéf Akademie věd vážený. Je vzdělaný, rozvážný. Má mnoho rysů, které jsou vhodné pro to, aby zastával úřad hlavy státu.

Karel Schwarzenberg (79)
Vyrůstal na zámcích Čimelice a Orlík. Po komunistickém převratu odešla jeho rodina do emigrace. Nedokončil studia, musel se věnovat správě rodinného majetku. Po roce 1989 se vrátil do vlasti, stal se kancléřem prezidenta Václava Havla. Později jako člen ODA úspěšně kandidoval za US-DEU do Senátu. V letech 2009 až 2015 byl šéfem TOP 09, kterou spoluzaložil. Za Stranu zelených se stal ministrem zahraničí v druhé Topolánkově vládě. V Nečasově kabinetu byl za TOP 09 vicepremiérem a opět šéfem diplomacie. V roce 2013 kandidoval proti Miloši Zemanovi na prezidenta, postoupil do druhého kola.