Vyhození novináři a Brichta zpívající hymnu. Podívejte se na to nejzajímavější z Okamurova štábu

Dění ve volebním štábu hnutí SPD

Dění ve volebním štábu hnutí SPD Zdroj: Michael Tomeš

Dění ve volebním štábu hnutí SPD
Dění ve volebním štábu hnutí SPD
Dění ve volebním štábu hnutí SPD
Dění ve volebním štábu hnutí SPD
Dění ve volebním štábu hnutí SPD
70
Fotogalerie

Pražský hotel Čechie byl v průběhu volebního víkendu byl místem oslav úspěchu Svobody a přímé demokracie Tomia Okamury. Strana v parlamentních volbách získala více než deset procent veškerých hlasů, do sněmovních lavic tak vyšle celkem dvaadvacet poslanců. Pozornost médií se však častěji než na politické výroky soustředila na incidenty, jež dění ve štábu provázely.

 

Již několik dní před samotnými volbami zástupci SPD odmítli vydat akreditace některým novinářům s odůvodněním, že o straně nereferovala objektivně a pravdivě. Situace se opakovala i na místě, když pořadatelé do budovy nevpustili zástupce tří médií, která měla registraci potvrzenou.

„Že nejsem na seznamu novinářů jsem zjistil až po příchodu na volební štáb,“ vysvětloval Adam Kotrbatý z Info.cz. Konkrétní odůvodnění se nikdo z přítomných nedočkal, situaci na místě uklidňovala až policie, kterou pořadatelé zavolali.

Ani novináři s platnou akreditací ale přímo do volebního štábu strany v prvním patře hotelu přístup neměli. Média vyčkávala ve zvláštní místnosti, kam jako první přišel okomentovat průběžné výsledky místopředseda SPD Radim Fiala, před pátou hodinou dorazil i šéf strany Tomio Okamura.

Ten potvrdil, že účast strany ve vládní koalici bude komplikovaná, protože se SPD odmítá odchylovat od hlavních tezí programu jako je zasazování o přímou demokracii nebo boj proti islámu. Při tiskové konferenci pak se zpěvákem Alešem Brichtou a spolustraníky zazpíval státní hymnu.

„Teď je na tahu hnutí ANO, jakým způsobem chce vést jednání,“ uvedl v rozhovoru pro E15 Okamura. Zároveň ale dodal, že strana nechce být součástí vlády, jež povede trestně stíhaný premiér.

Nedlouho po odjezdu předsedy ze štábu však musela na místě policie zasahovat znovu. Před hotel totiž dorazila skupina asi třiceti antifašistů. Za skandování hesel se dostali až před vchod budovy, do kontaktu se straníky však nepřišli. Členové SPD se totiž zamkli uvnitř hotelu. Asi po pěti minutách aktivisté místo opustili.