Za Sobotkovy vlády se sice ekonomika zvedla, ale chybí reformy, shodli se analytici

Podpis koaliční smlouvy (zleva Andrej Babiš, Bohuslav Sobotka a Pavel Bělobrádek)

Podpis koaliční smlouvy (zleva Andrej Babiš, Bohuslav Sobotka a Pavel Bělobrádek) Zdroj: ctk

Bohuslav Sobotka a Andrej Babiš
Prezident Miloš Zeman během schůzky s premiérem Bohuslavem Sobotkou kvůli demisi premiéra.
Uzavření dohody mezi pojišťovnami EGAP a NEXI.
Bohuslav Sobotka
5
Fotogalerie

Za končící vlády premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) se zvýšil výkon ekonomiky, rekordně klesla nezaměstnanost a rozpočet dosáhl přebytku, shodli se analytici.

Kabinet ale měl podle nich štěstí na dobrou fázi ekonomického cyklu. Příliš konkrétních kroků neudělal a promeškal klíčové reformy důchodů, zdravotnictví či školství. Sobotkova vláda ve středu schválila usnesení o své demisi.

"Vláda měla štěstí na příznivou fázi hospodářského cyklu. S výjimkou opatření na vyšší příjem daní, tedy zejména kontrolní hlášení a EET, se v hospodářské politice nic moc zásadního nezměnilo.

Celkové hodnocení by nejspíše mohlo být neutrální," řekl analytik společnosti Deloitte David Marek. Problémů k řešení je podle něj celá řada (důchodový systém, nálepka 'montovny', špatně nastavený daňový systém, atd.). Touto optikou je poslední volební období promarněnou příležitostí, dodal.

Analytik Cyrrusu Lukáš Kovanda vládu pochválil za stabilitu, jíž dokázala udržet po celé funkční období. "Z ekonomické perspektivy měla v uplynulých čtyřech letech nesmírně usnadněné vývojem, na který neměla žádný vliv.

Začala vládnout v lednu roku 2014, na počátku růstové fáze současného ekonomického cyklu v Česku. Ten kulminuje přesně v době, kdy vláda končí. Vládě pomohlo oživení globální ekonomiky, ale také ve druhé polovině funkčního období oživování eurozóny a v evropském kontextu nadprůměrná ekonomická kondice celého kvarteta zemí Visegrádské skupiny," uvedl.

Odcházející vládě se podařilo snížit nezaměstnanost, připomněl analytik BH Securities Štěpán Křeček. Více než 358 000 lidí našlo práci, což podle něj podpořilo ekonomický růst. Největším úspěchem končící vlády je rekordní přebytek státního rozpočtu z loňského roku 62 miliard korun.

Přesto existuje řada témat, které vláda nebyla schopna vyřešit. "V otázce přijetí eura stále nepadlo definitivní rozhodnutí. Výstavba dopravní infrastruktury postupovala pomalu. V elektronizaci státní správy je ČR stále na chvostu EU a vzdělávací systém v mezinárodním srovnání upadá," podotkl.

Výkon ekonomiky se za uplynulé čtyři roky zvýšil podle Křečka o 926 miliard korun. Za takto dobrý výsledek však nemůže pouze vláda. Již na konci roku 2013 začala Česká národní banka masivně intervenovat proti koruně.

Podhodnocení kurzu posléze vedlo k podpoře exportu a zlepšení zahraničního obchodu. Dominantní roli na růstu ekonomiky však měli čeští podnikatelé a zaměstnanci, kteří bez ohledu na instituce dokázali navyšovat produktivitu a konkurenceschopnost, upozornil.

Za končící vlády pokračoval trend snižování schodků státních rozpočtů. Zatímco v roce 2014 byl deficit minus 77,8 miliardy korun, v minulém roce ČR dosáhla historického přebytku 61,8 miliardy korun. Letos by státní rozpočet opět mohl skončit v přebytku. Vládě se však nedařilo plánování státních rozpočtů a po celé období byly velké odchylky mezi návrhy státních rozpočtů a skutečností, připomněl Křeček.

Za uplynulé čtyři roky se též dařilo růstu mezd. V prvním čtvrtletí 2014 byla průměrná hrubá mzda 24 931 korun. Dnešní hodnota je o 4415 korun vyšší a dosahuje 29 346 korun. Přestože ceny zboží, služeb, a především bydlení za čtyři roky výrazně narostly, reálně se zlepšila mzdová úroveň obyvatelstva, uzavřel Křeček.