Za úniky ze spisů rozhodně nestojí žalobci, tvrdí nejvyšší státní zástupce Zeman

Pavel Zeman

Pavel Zeman Zdroj: CTK

Andrej Babiš, sněm ANO
Martin Plíšek (TOP 09)
Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman
Andrej Babiš
5
Fotogalerie

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman vyloučil, že by za úniky z trestních spisů byli odpovědní žalobci. Novinářům po svém vystoupení před vyšetřovací komisí k únikům informací z vyšetřovacích spisů řekl, že státní zástupci na prozrazení informací nemají zájem. Během jednání komise neúspěšně namítal podjatost jejího šéfa Martina Plíška (TOP 09), zdůvodnil ji jeho slovy o možných opatřeních vůči státnímu zastupitelství.

Zeman novinářům řekl, že komisi seznámil s tím, jaká má státní zastupitelství opatření proti úniku informací. "Jsou velice striktní, mohu vyloučit, že by docházelo k únikům," uvedl. Členy komise vybízel, aby pátrali spíš po motivu lidí, kteří za úniky stojí, řekl. "Je nutné hledat, komu únik prospěje," dodal.

Zveřejnění informací ze spisu často může sloužit i ke snaze diskreditovat orgány činné v trestním řízení tím, že nejsou schopné informace utajit, poznamenal Zeman. "Ponechám na vaší laskavé úvaze, odkud mohou informace unikat," řekl. Upozornil na to, že k únikům dochází většinou až od okamžiku zahájení trestního stíhání, kdy se o věci dozví více lidí.

Před novináři Zeman také kritizoval šéfa vyšetřovací komise Plíška. "Opakovaně se vyjadřoval v tom směru, že bude nutné přijmout nějaké opatření směrem ke státnímu zastupitelství, zesílit zřejmě parlamentní kontrolu, tedy do určité míry zavést politickou kontrolu," vysvětlil důvody, proč namítal Plíškovu podjatost. S námitkou však neuspěl.