Zaorálek zaútočil na Babiše: Říkal, že bojuje s matrixem, nakonec ho sám buduje

Lubomír Zaorálek

Lubomír Zaorálek Zdroj: E15

Bohuslav Sobotka
Vicepremiér Andrej Babiš (ANO) na schůzi Sněmovny o údajném zneužívání moci
4
Fotogalerie

Andrej Babiš (ANO) vstoupil do politiky jen proto, aby hájil zájmy svého podniku, tedy skupiny Agrofert, soudí ministr zahraničí a místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek. Babiše na mimořádné schůzi k nahrávkám, na nichž ministr financí figuruje, nařkl z toho, že vytváří matrix. Sněmovna schválila program schůze k nahrávkám Babiše, po debatě tedy dolní komora bude moci hlasovat o návrzích usnesení. Proti byli poslanci hnutí ANO a část Úsvitu. 

Předseda poslanců ANO Jaroslav Faltýnek označil schůzi za předem zinscenované divadlo. Vládní krizi dal do souvislosti s podezřeními na dotační podvod na ministerstvu školství.

"Já myslím, že je to průser jako Brno, a ten se musí nějak překrýt. Omlouvám se Brnu," prohlásil Faltýnek. Mluvil ale také o dluhu ČSSD za právní služby ve sporu o vlastnictví pražského Lidového domu, obžalobách v případu Mostecké uhelné a o policejní žádosti o vydání dvou poslanců v kauze Regionálního operačního programu Severozápad.

Zaorálek uvedl, že Babiš tak dlouho říkal, že bojuje s matrixem, že se nakonec ukazuje, že matrix buduje. Zaorálek také poukázal na to, že bohatí lidé jsou schopni zaplatit si "kde co". "Když vstupují lidé jako vy do politiky, je v tom obsaženo velké nebezpečí," řekl na Babišovu adresu. Sněmovna by se podle Zaorálka měla usnést na tom, že by Babiš měl odejít z vlády.

Video: Přehledně o vládní krizi

Video placeholde
Vládní krize přehledně: Takhle graduje válka Sobotky, Babiše a Zemana • Klára Brunclíková, David Vaníček, Jan Jedlička

Novinářům pak Zaorálek řekl, že se ráno s ministrem financí setkal, aby domluvil financování některých zahraničních projektů. Babiš mu údajně řekl, že politici teprve uvidí, jak řídí média, až bude odvolán. "Slyšel jsem to jasně," uvedl Zaorálek. Doplnil, že to uvedl na plénu a že Babiš se s ním o to nyní pře.

Faltýnek pozanmenal: "Schůzi pokládám za zinscenované divadlo s předem daným koncem." Mluvil o scénáři koalice ČSSD a TOP 09, aby se Sněmovna usnesla na tom, aby Babiš "vypadnul" z politiky.

Premiér Sobotka (ČSSD) útočí na ANO a na Babiše od loňských krajských voleb, které ANO vyhrálo, a toto vítězství ohrozilo dlouho fungující penězovody, na jejichž budování se ČSSD také podílela, tvrdí Faltýnek. Nyní podle něho panuje nejistota, že podobný scénář by se mohl odehrát po podzimních sněmovních volbách.

Předseda klubu KSČM Pavel Kováčik se pozastavil nad výrokem o nejúspěšnější vládě. Ptal se, co kabinet už řadu měsíců dělá pro obyvatele vedle toho, že se ministři mezi sebou vzájemně dohadují.

Poslanci stále diskutují v rámci debaty o návrhu programu schůze, ani zhruba po třech hodinách o něm zatím nehlasovali. Vystupovat tedy mohou jen představitelé s přednostním právem.