Zápisník Pavla Otta: Útěk vpřed

Bohuslav Sobotka a Andrej Babiš

Bohuslav Sobotka a Andrej Babiš Zdroj: čtk

Bohuslav Sobotka,
Premiér Bohuslav Sobotka, vicepremiér Pavel Bělobrádek a ministr obrany Martin Stropnický
Sobotka a Birke
výhra Bohuslava Sobotky na sjezdu čssd
výhra Bohuslava Sobotky na sjezdu čssd
11
Fotogalerie

Padouch, zbabělec, hrdina. Z rozporuplných reakcí je jasné, že premiér Sobotka svým rozhodnutím podat demisi všechny zaskočil. Ani ze špiček ČSSD se v úterý s výjimkou předsedy Senátu Štěcha nechtěl k situaci nikdo vyjadřovat. Předpokládá se tedy, že Sobotka zasvětil jen paní Sobotkovou a možná Štěcha. Asi nejlépe to popsal rakouský list Der Standard, který tah ministerského předsedy nazval „útěkem vpřed“.

Zcela šokované bylo hnutí ANO v čele s Babišem. Marketingový tým partaje musel narychlo měnit kampaň, kterou si její šéf nachystal pro největší tuzemské deníky včetně těch, co spadají do jeho svěřenského fondu. Místo inzerátů, kde měl být zobrazen jako nebohá oběť, vyšly jiné, na nichž má přelepená ústa. Lidová tvořivost si to vyložila po svém. Na internetu se objevily stejné fotografie Babiše s textem: O svých kauzách hodlám mlčet.

Právě z ANO zazněl hysterický povyk, že Česko zažije totální paralýzu státní správy. Když je pro někoho stát totéž co Agrofert, je to pochopitelné, protože mu to nabourá byznysplán. Mimochodem česká koruna po oznámení demise propadla o pár haléřů a po několika minutách se vrátila na původní úroveň. Zatímco Babiš možná přijde na nějaký čas o kontrolu nad peněžními toky, nás ostatní do parlamentních voleb zřejmě nic převratného nečeká. Těšit se například, že zkolabuje EET, je marné.

Video: Krize v vládě