Zeman brání Babiše: Není to Kajínek. Optimální povolební koalice by byla ANO a ČSSD

Miloš Zeman

Miloš Zeman Zdroj: CTK/AP

Babiš
Jaroslav Faltýnek, sněm ANO
Prezident České republiky Miloš Zeman.
4
Fotogalerie

Sám byl loni hostem na Čapím hnízdě. Dnes v souvislosti se žádostí o vydání poslanců Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka (ANO) mluví Miloš Zeman o policejní provokaci a vytýká načasování. Babiše se zastával i v pořadu S prezidentem v Lánech. Řekl také, že optimální povolební koaliční kombinace by v současné politické mizérii byla koalice hnutí ANO a sociální demokracie.

Padesát milionů jako dotace z Evropské unie určená pro malé a střední podniky, kterou vyinkasovalo Čapí hnízdo, na čas vyčleněného z obřího kolosu jménem Agrofert - tahle částka se nyní přetřásá v souvislosti s Andrejem Babišem i šéfem poslaneckého klubu ANO Jaroslavem Faltýnkem, u nichž policie žádá Sněmovnu o jejich vydání k trestnímu stíhání.

Podle Babiše jde o účelovou akci, načasovanou záměrně před volby, podle jeho kritiků se dopustil účelové machinace. Co na problémy spjaté s horkým kandidátem na vítěze v nadcházejících sněmovních volbách říká hlava státu?

„Základní argument pro to, že je to policejní provokace, je načasování,“ pronesl nyní Miloš Zeman v pořadu Blesk.cz S prezidentem v Lánech. „V kauze Čapí hnízdo mohla policie klidně jednat před dvěma nebo třemi lety,“ podotkl.

Podle něj byla policejní provokací takzvaná Kubiceho zpráva. A i v příapdě čapího hnízda se dle něj jedná opět o provokaci. Zeman také vzpomenul údajné „policejní blamáže“, jako jednu z nich zmínil opencard, kde byla miliardová ztráta, jak upozornil. „Teď jsem se dozvěděl, že ta akce se odložila kvůli promlčení,“ podivuje se Zeman. Kdyby policie včas zahájila trestní stíhání, nebyla vystavena blamáži, dodal.

Miloš Zeman o "policejní provokaci":

Zeman by si přál, aby policie Čapí hnízdo vyšetřovala dříve. Pozastavil se i nad tím, na čí popud se kauza prošetřuje. „Chci věřit, že to není Milan Chovanec, ale že to bude nějaká nižší šarže, nějaký příliš poslušný a pilný úředník,“ doplnil Zeman s narážkou na ministra vnitra z ČSSD. „Ministr vnitra nemůže zodpovídat za každou kauzu, to by se zbláznil,“ podotkl prezident.

Byl to právě Zeman, kdo loni v dubnu na inkriminované Čapí hnízdo dorazil coby vážený host. Na biofarmě na Benešovsku si pochvaloval, že se podařilo obnovit rozpadlý statek, setkal se tam s dětmi z klokánků a pokřtil jménem Bimbo právě jednoho z tamních klokanů.

A zastal se Babiše, čelícího již tehdy tlaku opozice i vládních partnerů kvůli dotační kauze. Politici by si neměli hrát na vyšetřovatele či soudce a měli by počkat na výsledky vyšetřování, upozorňoval prezident.

Podle něj by policie měla Sněmovnu požádat o vydání poslanců Babiše a Faltýnka znovu po volbách. „Zůstane samozřejmě pachuť právě na to načasování těsně před volbami,“ uvedl Zeman nyní pro Blesk.cz.

Čapí hnízdo v době udělení unijní dotace vlastnila Babišova rodina - děti z prvního manželství a Martin Herodes, bratr Moniky Babišové. Babiš to uvedl na mimořádné schůzi Sněmovny, když měl odkrýt vlastníka akcií.

„Pro mě je ale zcela nemyslitelné, abych vědomě a po dlouhou dobu plánoval a organizoval trestnou činnost dalších osob, navíc se zásadním rizikem, že uvedu do podezření svoji nejblizší rodinu. To si opravdu myslíte, že bych vlastní rodinu ohrozil kvůli 50 miliónům?“ bránil se miliardář Babiš v rozhovoru pro sobotní Právo. 

Nic neorganizoval, nic neřídil, tvrdí. A zlobí se, že se před „naprosto klíčovými volbami pro budoucnost této země“ řeší anonymní oznámení ohledně deset let staré věci. Právě Právo však uvedlo, že Babišovi hrozí 5 až 10 let vězení. „Babiš není Kajínek, který seděl 23 let. A když sedíte 23 let, tak už máte určitý soucit s člověkem, který tak dlouho sedí,“míní Zeman.

K říjnovým sněmovním volbám Zeman uvedl, že si vítěz voleb vybere svého koaličního partnera sám a že prezident nemá právo vnucovat svůj osobní názor, může maximálně doporučovat. "Ten osobní názor je, že by optimální kombinací v té celkové politické mizérii byla koalice hnutí ANO a sociální demokracie. Jestli to takhle vyjde nebo ne, to se uvidí," řekl.

Miloš Zeman o dotacích pro Čapí hnízdo:

Více zpráv naleznete na portále Blesk.cz.