Zeman vyprovodil Babiše slovy chvály: Vykonal práci jako nikdo předtím

Prezident Miloš Zeman jmenuje Ivana Pilného do funkce ministra financí

Prezident Miloš Zeman jmenuje Ivana Pilného do funkce ministra financí Zdroj: ČTK

Prezident Miloš Zeman jmenoval do čela ministerstva financí Ivana Pilného. Zároveň poděkoval končícímu ministrovi Andrejovi Babišovi. „Vykonal práci, kterou nedokázal nikdo předtím,“ uvedl prezident. „Dokázal dosáhnout výrazného rozpočtového přebytku, zlepšení výběru daní, snížení daňových úniků. Možná se potkáme i někdy později.“ Na pozici vicepremiéra Babiše nahradí příští týden jeho partajní kolega, ministr pro životní prostředí Richard Brabec.

 

ČSSD a KDU-ČSL se shodují s opozicí, že Babišovi se nyní otevřel prostor pro to, aby se naplno věnoval předvolební kampani. ODS a TOP 09 navíc míní, že změna ve vedení rezortu financí nezaručí objektivní prověření podnikatelských aktivit Babiše.

I když si Sobotka může připadat ve sporu s hlavou státu jako vítěz, jeho strana to nyní bude mít podle jejího prvního místopředsedy, ministra vnitra Milana Chovance obtížnější. „Andrej Babiš má rozvázané ruce. Zatímco my budeme řešit vládní agendu, on bude mít čas na takzvanou politiku na ulici a udělá ze sebe mučedníka. To pro ČSSD určitě výhodné nebude,“ uvedl.

Anketa
Jak hodnotíte působení Andreje Babiš ve funkci ministra financí?
Pozitivně
Negativně

Premiér od Pilného očekává, že už od začátku prázdnin zajistí peníze na zvýšení mezd pracovníků v sociálních službách, kultuře a bezpečnostních složkách. Podle Sobotku musí také zohlednit všechny novinky v mandatorních výdajích, které prosadila koalice pro příští rok. Jde například o navýšení důchodů, nemocenské či přídavků na děti. "Třetí velké téma je hladké čerpání evropských fondů," dodal Sobotka.

Opozice od váměnyy na financích žádnou změnu nečeká. „Andrej Babiš dál bude řídit ministerstvo financí, už ne z Letenské ulice, ale z Agrofertu. A pan premiér dál ponese odpovědnost za jeho finanční čachry. Skutečnou změnu mohou přinést pouze volby," řekl předseda TOP 09 Miroslav Kalousek.

Podívejte se na záznam ze jmenování Pilného: