Zemanův naschvál: šéfy vládních stran si pozval v době, kdy je Sobotka v Lucembursku

Zleva předseda hnutí ANO Andrej Babiš, předseda ČSSD Bohuslav Sobotka a předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek

Zleva předseda hnutí ANO Andrej Babiš, předseda ČSSD Bohuslav Sobotka a předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek Zdroj: ctk

Bohuslav Sobotka
ministr financí Andrej Babiš, premiér Bohuslav Sobotka a vicepremiér Pavel Bělobrádek na schůzi Poslanecké sněmovny
Šéf lidovců Pavel Bělobrádek
4
Fotogalerie

Koaliční jednání nepřineslo do současné vládní krize žádný zásadní posun. Ani jedna ze stran nechce kvůli navrhovanému odvolání ministra financí Andreje Babiše (ANO) vypovědět koaliční smlouvu, ačkoliv ANO k tomuto kroku bez úspěchu vyzvalo ČSSD. Prezident Miloš Zeman pozval předsedy všech koaličních stran na jednání na dobu, kdy je premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) v Lucembursku. 

Na večerní schůzce šéfa ČSSD zastoupí místopředseda strany Milan Chovanec. Poslanci od odpoledne jednají na mimořádné schůzi k nahrávkám Babiše, které se objevily na internetu.

Šéf KDU-ČSL Pavel Bělobrádek po jednání koaličních špiček řekl, že ANO vyzvalo ČSSD k výpovědi koaliční smlouvy. Sociální demokraté to však odmítli. O nutnosti výpovědi smlouvy mezi ČSSD, ANO a KDU-ČSL hovoří Zeman ve své argumentaci, proč zatím neodvolal Babiše.

ANO tvrdí, že Sobotka měl podle smlouvy návrh na odvolání věc předem prodiskutovat s předsedou hnutí, takže smlouvu porušil. Termín další schůzky si koaliční lídři zatím neurčili, ANO si podle Bělobrádka vzalo čas na rozmyšlenou. Mimo jiné se má zabývat otázkou, zda v koalici pokračovat.

Video: Babiš prý neodstoupí, ani kdyby ho zabili

Video placeholde
Babišův křik ve Sněmovně: Neodstoupím, ani kdybyste mě zabili • Jan Jedlička

ANO na jednání také přišlo s tím, že by do čela ministerstva financí, pokud Zeman vyhoví návrhu premiéra a odvolá Babiše, nominovalo dosavadní náměstkyni Alenu Schillerovou. Sobotka chce, aby ANO doručilo svůj návrh písemně, poté by se s Schillerovou setkal.

Na jednání vlády, které na koaliční zasedání navázalo, ministři přes hlasy lidovců podpořili Zemanovu cestu do Číny od 11. do 18. května. KDU-ČSL v úterý prezidenta vyzvala, ať kvůli současné krizi do zahraničí neodjíždí.

V úterý se z účasti na cestě do Číny omluvili tři ministři za ČSSD včetně ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka. Ten své důvody dnes kabinetu vysvětlil, zároveň ale doporučil hlasovat pro cestu kvůli její důležitosti. Proti cestě se tak postavili ministr zemědělství Marian Jurečka a ministr kultury Daniel Herman (oba KDU-ČSL), Bělobrádek se zdržel.

Zeman šéfy koaličních stran pozval na 19:30 do Liberce, kde je na návštěvě Libereckého kraje. Sobotka uvedl, že on a jeho spolupracovníci se o pozvání dozvěděli z textových zpráv na letišti krátce před odletem do Lucemburska. Zeman měl od pátku k dispozici řadu dní, kdy mohl svolat schůzku šéfů vládních stran, vybral si ale jediný den, kdy je předseda vlády v zahraničí, doplnil v Lucemburku Sobotka.

Na schůzce ho zastoupí Chovanec, pozvání přijal Babiš a Bělobrádek. Místopředseda ČSSD Zaorálek novinářům řekl, že věří tomu, že Zeman chce při řešení vládní krize hledat kompromis.

Sobotka v Lucemburku také zopakoval, že je připraven podat k Ústavnímu soudu kompetenční žalobu, pokud Zeman neodvolá Babiše z vlády ani po svém návratu z Číny.

Premiérův záměr dnes podpořila senátní ústavní komise, prezident má podle ní ústavní povinnost ministra financí odvolat bez podmínek a odkladů. Senátoři tak asi ještě počkají s předložením návrhu ústavní žaloby na prezidenta, kterou chtěli Zemanovi kritici v horní komoře začít projednávat už příští týden.

Odpoledne se na návrh TOP 09 a ODS sešli poslanci, aby probrali "zneužívání moci Babišem vůči nezávislým institucím demokratické společnosti".

Na základě nahrávek uveřejněných v posledních dnech na anonymním twitterovém účtu skupiny, jež si říká Julius Šuman, vyčítají Babišovi ovlivňování médií, která dříve vlastnil, či neoprávněný přístup k informacím z probíhajícího policejního vyšetřování. Sociální demokracie chce kvůli tomu zřídit sněmovní vyšetřovací komisi.

Babiš vystoupil brzy po začátku schůze a označil ji za další pokus o svou "popravu v přímém přenosu", kterou organizují tradiční politické strany. Mluvil o megakampani. Poslanci ANO svého předsedu hájili, mluvili například o puči proti němu a tvrdili, že nikdo neprokázal, že by zneužil moc.

Naproti tomu podle předsedy klubu TOP 09 a Starostů Michala Kučery jde o souboj demokracie a oligarchie, přičemž Babiš musí odejít z veřejného života. Poslanci nemohou jen přihlížet, podotkl šéf ODS Petr Fiala.

Podle Zaorálka vstoupil Babiš do politiky jen proto, aby hájil zájmy svého podniku, tedy skupiny Agrofert. Předseda KSČM Vojtěch Filip v rámci schůze uvedl, že komunisté by chtěli podnítit schůzi k vyslovení nedůvěry vládě. Žádost o její svolání mají připravenu, muselo by ji podepsat nejméně 50 poslanců.

Na Václavském náměstí v centru Prahy začala vpodvečer demonstrace proti ministrovi Babišovi a prezidentu Zemanovi. Její účastníci chtějí, aby opustili funkce. Přišlo jich několik tisíc. Demonstrovalo se i v Brně, Olomouci, Liberci, Českých Budějovicích a Plzni.

Video: Šéf KSČM Filip o tom, jak se hájil Babiš a proč chtějí komunisté vyvolat schůzi k vyslovení nedůvěry vládě

Video: Zaorálek: „Babiš mi vyhrožoval, že mi ukáže moc jeho médií“

Video placeholde
Zaorálek: „Babiš mi vyhrožoval, že mi ukáže moc jeho médií“ • Zuzana Štíchová, Jan Jedlička