Zpravodajem v Babišově případu je Huml. Poslanec, kterého před lety sněmovna nevydala ke stíhání

Poslanec Stanislav Huml (ČSSD)

Poslanec Stanislav Huml (ČSSD) Zdroj: Blesk - Křivan, Pecák

Poslanec Stanislav Huml (ČSSD)
Andrej Babiš (vpravo) a Jaroslav Faltýnek (vlevo) čelí trestnímu stíhání kvůli dotaci pro farmu Čapí hnízdo.
Andrej Babiš a Jaroslav Faltýnek.
Andrej Babiš a první místopředseda a předseda poslaneckého klubu Jaroslav Faltýnek
Andrej Babiš gratuluje 1. místopředsedovi Jaroslavovi Faltýnkovi
8
Fotogalerie

Místopředseda sněmovního mandátového a imunitního výboru Stanislav Huml (ČSSD) se stal zpravodajem k případu žádosti o vydání Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka (oba ANO). Druhým zpravodajem je Jiří Dolejš (KSČM). Sám Huml má s procesními stránkami žádosti o vydání k trestnímu stíhání své zkušenosti. Před šesti lety rozhodovala Poslanecká sněmovna o tom, zda Huml přijde o imunitu kvůli případu zmanipulovaného posudku dopravní nehody.

Dvaašedesátiletý poslanec Stanislav Huml od konce sedmdesátých let vystřídal hned několik politických subjektů. Do roku 1990 byl členem Komunistické strany Československa. V roce 2004 pak neúspěšně kandidovat do Senátu na Mělnicku za hnutí Nezávislí. V roce 2006 zkusil znovu kandidovat do Poslanecké sněmovny za stranu SNK Evropští demokraté, ale ani tentokrát neuspěl.

Podařilo se mu to až napotřetí. V roce 2010 se jako nezávislý dostal díky preferenčním hlasům na kandidátce Věcí veřejných do poslanecké lavice. Vzhledem ke členství v KSČ se nicméně podle tehdejších stanov VV nemohl stát členem strany.

Velké spory s Radkem Johnem a Vítem Bártou přispěly nakonec k jeho odchodu, respektive vyloučení, z poslaneckého klubu VV. V předčasných volbách 2013 se znovu dostal do sněmovny, tentokrát za ČSSD. Loni neúspěšně za sociální demokracii kandidoval do Senátu na Mělnicku.

Huml vystudoval právo na policejní akademii a dlouhá léta sloužil u dopravní policie, posléze se stal ředitelem středočeské dopravní policie. Po odchodu z policie dál působil jako dopravní expert.

Ještě jako poslance za Věci veřejné ho policie v roce 2011 podezřívala ze zmanipulování posudku dopravní nehody a požádala sněmovnu o vydání Humla k trestnímu stíhání. Poslanec sám kolegy požádal o zbavení imunity, byl si jistý svou nevinou a chtěl, aby ho soud očistil. Poukázal na údajně nestandardní postup policie, s čímž souhlasili i někteří poslanci. Sněmovna ho nakonec nevydala, obvykle však poslanci své kolegy ke stíhání vydávají.

Zpravodajem u Babiše

Huml se spolu s komunistickým poslancem Jiřím Dolejšem stal zpravodajem k případu vydání Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka k trestnímu stíhání. Na jednání mandátového a imunitního výboru, kterému předsedá Miroslava Němcová, budou muset vypracovat o kauze zprávu. Výbor se znovu sejde 30. srpna, na jednání pozval i Babiše a Faltýnka. Poté by měl vydat doporučení pro Poslaneckou sněmovnu.

Babiše s Faltýnkem chce policie obvinit kvůli možnému dotačnímu podvodu při stavbě farmy Čapí hnízdo v Olbramovicích, vinu oba odmítají a považují to za předvolební tah. Podle policie se měli dopustit dvou trestných činů – dotačního podvodu a poškození finančních zájmů EU.

Podívejte se, jak se vyvíjela kauza Čapí hnízdo:

Video placeholde
Čapí hnízdo: čtěte, jak se vyvíjela Babišova kauza s padesátimilionovou dotací • Nguyen Thuong Ly, František Kára

„Mandátový a imunitní výbor ani Poslanecká sněmovna nejsou soud, takže nemá smysl hodnotit důkazy. Mám z toho popravdě trochu husí kůži, protože pokud přijde nějakých tisíc stran, bude opravdu problematické se v tom orientovat,” řekl Huml. Výbor si u státního zástupce totiž vyžádal text policejní žádosti. „Nechceme posuzovat nashromážděné důkazy, nás zajímá jediná rovina politické imunity, tedy jestli se na ten případ vztahuje politická imunita,” dodal Dolejš.

Sněmovna by měla jednat o zbavení imunity obou poslanců na nejbližší schůzi, která začne 5. září. Pokud budou Babiš a Faltýnek znovu zvoleni v říjnových volbách, bude muset nové složení Poslanecké sněmovny o vydání hlasovat znovu, protože zvolením nabydou poslanci znovu imunitu.