Ať už vyhraje Corbyn nebo Johnson, poraženým bude nejbohatší miliardář do 30 let

Hugh Grosvenor, syn zesnulého vévody

Hugh Grosvenor, syn zesnulého vévody Zdroj: Profimedia.cz

Předvolební debata Borise Johnsona a Jeremyho Corbyna
Předvolební debata Borise Johnsona a Jeremyho Corbyna
Předvolební debata Borise Johnsona a Jeremyho Corbyna
Jeremy Corbyn, předseda opoziční Labouristické strany
5
Fotogalerie

Čtvrteční volby do britského parlamentu už mají jednoho poraženého jistého: podle agentury Bloomberg zkomplikuje politika byznys vévodovi z Westminsteru Hughu Grosvenorovi, sotva třicetiletému miliardáři. Na planetě neexistuje člověk mladší třiceti let, který by byl bohatší než Grosvenor.

Favoritem hlasování jsou vládnoucí konzervativci v čele s Borisem Johnsonem, nicméně očekávaný výsledek nepředstavuje nic, co by měl s radostí vyhlížet Hugh Grosvenor, třetí nejbohatší Brit s odhadovanou výší majetku v přepočtu 271 miliard korun.

Johnsonovým hlavním předvolebním tématem je dokončení brexitu, přitom odchod Velké Británie z Evropské unie by ve výsledku vedl k poklesu hodnoty britských nemovitostí, připomíná Bloomberg. A právě reality představují jádro Grosvenerova byznysu, který zdědil po svém zesnulém otci Geraldovi. Skupina Grosvenor vlastní mimo jiné nemovitosti v nejlukrativnějších částech Londýna.

Naopak vítězství opozičních labouristů vedených Jeremy Corbynem by dalo Grosvenorovi a vůbec celé Británii naději na setrvání v EU. Corbyn slibuje vyhlášení referenda o podobě „rozvodové dohody“ s EU, přičemž mezi hlasovací možnosti by patřilo i úplné zrušení brexitu. Na ostrovní miliardáře by ale pak dopadly jiné aspekty labouristické politiky.

Konkrétně jde o vyšší daně, přísnější regulaci pronajímání nemovitostí nebo vynucenou větší průhlednost svěřenských fondů, které britským miliardářům spravují majetky. Corbyn se ostatně už dříve opřel do „prohnaných vlastníků nemovitostí“, do miliardářů a „prohnilého systému.“

Labourista chce mimo jiné využít i nevoli, kterou vyvolávají developerské plány Grosvenor Group. Kousek od náměstí Sloane v prominentní londýndské čtvrti chce zbourat nynější činžovní dům a místo něho postavit rezidenční komplex s novými obchody a restauracemi. V nemovitosti se nachází i část sociálních bytů. Proti demolici vznikla petice, podepsalo ji na 200 tisíc občanů.

Firma se naopak snaží naklonit si veřejnost svými dobročinnými aktivitami. Poskytuje například kancelářské prostory neziskové organizaci Childhood Trust zaměřené na boj s chudobou.

Vládní strana si od začátku kampaně v průzkumech drží náskok zhruba deseti procentních bodů před opozičními labouristy a její podpora se v průběhu listopadu dostala nad 40 procent. Je tudíž takřka jisté, že v Dolní sněmovně bude po čtvrtečních volbách nejsilnější, zásadní pro další vývoj ale bude to, zda dosáhne na parlamentní většinu.