Branson stíhá Muska. Jeho Virgin Galactic připraví program pro lety na ISS, akcie firmy vystřelily

Virgin Galactic na burze v New Yorku

Virgin Galactic na burze v New Yorku Zdroj: Reuters

Richard Branson
Miliardář Richard Branson
Virgin Galactic na burze v New Yorku
4
Fotogalerie

Firma Virgin Galactic britského miliardáře Richarda Bransona podepsala s americkým Národním úřadem pro letectví a vesmír (NASA) smlouvu o připravení programu na podporu soukromých misí na Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS). Informuje o tom agentura Reuters. Akcie firmy v reakci na zprávu rostou dvouciferným tempem.

Titul oproti oproti pátečnímu závěru přidává 14 procent na více než 17 dolarů za akcii. 

Bransonova společnost zaměřená na vesmírnou turistiku bude na základě dohody s Johnsonovým vesmírným střediskem NASA v Houstonu identifikovat zákazníky se zájmem o soukromé mise. Kromě toho Virgin Galactic připraví výcvikový program, pomoc s dopravou a také se zdroji na oběžné dráze a na Zemi.

Americká kosmická agentura hodně spoléhá na soukromé společnosti, které jsou ochotné podílet se na průzkumu vesmíru. K těm patří především SpaceX Elona Muska, která koncem května při úspěšném testu dopravila poprvé astronauty NASA na ISS pomocí své nosné rakety Falcon 9 a lodi Crew Dragon.

Další společností je Boeing, která chce první testovací let své lodi CTS-100 Starliner s posádkou uskutečnit také ještě letos. Vedle toho americká společnost Lockheed Martin a evropský Airbus vyvíjejí pro NASA další kosmickou loď Orion.