MILIARDÁŘI 2019: kdo patří mezi nejbohatší Čechy a co mají společného?

Petr Kellner

Petr Kellner Zdroj: profimedia.cz

Daniel Křetínský
Patrik Tkáč
Radovan Vítek
Majitel Seznamu Ivo Lukačovič
Andrej Babiš na mimořádném summitu v Bruselu k personálnímu obsazení klíčových postů v rámci unijních institucí.
12
Fotogalerie

Petr Kellner a několik dalších nejbohatších Čechů jsou se svými majetky v řádu desítek až stovek miliard korun spíše výjimkou. Většinu z první stovky nejmajetnějších v této zemi nelze počítat mezi dolarové miliardáře. Obvykle se jejich jmění nepřehoupne přes hranici pěti či deseti miliard korun. Vyplývá to z aktuálního žebříčku českých a slovenských miliardářů, který přináší magazín E15 Premium. 

Řada nejbohatších Čechů vděčí za své jmění především úspěšné privatizaci, která nastartovala jejich další podnikání. Pro ty vůbec nejmajetnější je aktuálně také charakteristické vlastnictví médií.

Majitel skupiny PPF Petr Kellner začínal coby obchodník s kopírkami, posléze se nicméně začal angažoval v kuponové privatizaci a cestu do světa mu otevřelo ovládnutí České pojišťovny. Mezi jeho nejcennější firmy kromě PPF patří Home Credit či O2 Czech Republic. Posledním přírůstkem do jeho portfolia je televizní stanice Nova

Podobně ještě v 90. letech začal budovat svou společnostCPI Property Group realitní magnát Radovan Vítek. A premiéra Andreje Babiše, který si v roce 2019 majetkově pohoršil, po revoluci dostal mezi nejbohatší Čechy a Slováky úspěch holdingu Agrofert. Jeho součástí je též mediální dům Mafra.

Nejmladší z českých dolarových miliardářůDaniel Křetínský se čím dál tím více vydává mimo sféru průmyslu a energetiky. Společně s Patrikem Tkáčem se nedávno stali největšími akcionáři ve společnosti Metro AG, majiteli velkoobchodní sítě Makro. Křetínského další známou „západní“ investicí byl nákup podílu ve francouzském listu Le Monde. Společně s Tkáčem již mají z působení v mediálním byznysu mnohaleté zkušenosti: spoluvlastní mediální dům Czech News Center (vydává mj. deník E15, pozn. red.).

Rovněž skupina Penta, kterou spoluvlastní miliardář Marek Dospiva, má na mediálním trhu své slovo. Její Vltava Labe Media vydává Deník. Kromě toho Dospivovi s jeho finančním partnerem Jaroslavem Haščákem patří síť lékáren Dr. Max či sázková kancelář Fortuna. 

To Zdeněk Bakala získal po revoluci nejvíce ovládnutím OKD, známý je ale též jako vlastník mediální skupiny Economia. Bakala se stal i významným investorem globálně úspěšné české počítačové hry Kingdom Come: Deliverance. 

Mezi světovou konkurencí se v technologickém odvětví daří obstát i zakladateli české internetové jedničky SeznamuIvo Lukačovičovi. Ten si nedávno přilepšil prodejem mapového start-upu Melown. 

Pozornost přitahují i všelijaké kontroverzní či na sítích známé osobnosti. Mnohdy si veřejnost pouze myslí, že jsou to miliardáři. Příkladem může být podnikatel Radovan Krejčíř . Přesná výše majetku se nikdy nevěděla, ale pravděpodobně však šlo o desítky milionů korun. Krejčíře v roce 2016 odsoudili v Jihoafrické republice k 35 letům vězení za řadu trestných činů. Některé minulé odhady řadily mezi miliardáře Jaromíra Soukupa, majitele televize Barrandov

Jasněji je ale také kolem jmění poněkud výstředního matematika Karla Janečka. Současné asi dvě miliardy mu vynesly především algoritmy, technologické start-upy nebo letecký simulátor. Mnohé projekty nesou jeho oblíbené číslo 21.

Z podobné oblasti pocházejí tvůrci jedné z nejcennějších tuzemských značek – antiviru Avast – Pavel Baudyš s Eduardem Kučerou. Oba dva se vejdou do dvacítky nejbohatších. Zároveň tak ukazují, že privatizace zdaleka nepředstavuje jedinou cestu k bohatství.

Magazín E15 Premium s žebříčkem miliardářů vychází 18. listopadu 2019. Koupíte ho ve vašich trafikách a na www.ikiosek.cz