Realitní magnát Vítek koupil další kancelářské centrum za miliardy korun

Budova na snímku uprostřed se stala investicí CPI.

Budova na snímku uprostřed se stala investicí CPI. Zdroj: CPI

Radovan Vítek
2
Fotogalerie

Vládce realitní skupiny CPI Property Group Radovan Vítek pokračuje ve svém investičním tažení v polské Varšavě. Skupina nyní oznámila, že koupila kancelářské centrum Warsaw Financial Center. Před pár týdny již získala kancelářský komplex Eurocentrum a budovu Equator IV.

Warsaw Financial Center získal Vítek od Allianz Real Estate a fondu Curzon Capital Partners III. Transakce se jistě pohybovala ve vyšších miliardách korun. Před sedmi lety totiž Allianz RE a fond koupili kancelářské centrum za 210 milionů eur (nyní 5,4 miliardy korun). Od té doby ale ceny realit zdražily.

Navíc je centrum atraktivní kvůli svým pronájmům. Je totiž z 99 procent pronajaté a mezi nájemce patří Google, Bloomberg nebo Kompania Piwovarska spadající pod japonskou pivovarnickou skupinu Asahi.

Skupina CPI Property Group tak pokračuje ve své snaze investovat přes dvacet miliard korun do varšavských kancelářských budov. „CPI PG je potěšena kvalitou akvizic ve Varšavě,“ komentoval poslední nákup generální ředitel realitní skupiny Martin Němeček a dodal: „jsme na cestě ke splnění našeho cíle, kterým jsou investice přes 800 milionů eur ve Varšavě na začátku roku 2020.“

Polský realitní trh nyní přitahuje velkou pozornost zahraničních investorů. Za prvních devět měsíců přišly do Polska podle dat poradenské společnosti Savills investice přes 4,5 miliardy eur, přičemž v Česku šlo o 2,4 miliardy eur. „Kromě německého kapitálu, který zde byl vždy aktivní, zde máme hráče z Asie (zejména Jižní Koreje), ale rovněž ze západní Evropy, USA, Blízkého východu a středoevropských zemí,“ uvedl pro E15 manažer poradenské CBRE Poland Przemyslaw Lachmaniuk, který doplňuje: „Důležitým zdrojem kapitálu je Jižní Afrika.“ Zájem investorů je podle něj dán silnou polskou ekonomikou, atraktivními výnosy, stabilitou a vyhlídkami na růst nájmů.

Vítkova skupina se v posledních akvizicích soustředí na ekologicky šetrné budovy. Kromě WFC má totiž ekologickou certifikaci rovněž Eurocentrum a to dokonce LEED Platinum. „Kdykoliv to bude možné, bude CPI PG v regionu své působnosti i nadále dávat přednost akvizicím ekologických nemovitostí,“ říká Tomáš Salajka, ředitel akvizic, obchodu a správy aktiv CPI PG. Tyto budovy si podle něj budou zachovávat svou hodnotu a lákat nájemce.

Ostatně na podobné projekty vydala Vítkova skupina koncem října takzvané zelené dluhopisy za téměř dvacet miliard korun. Dluhopisy byly nominované v eurech, přičemž roční úrok je 1,6 procenta.

Zelené dluhopisy se využívají právě k financování ekologických projektů. Proti standardním obligacím mají nižší výnos.