„Trofejní budova“. Miliardář Komárek prodává centrum Bořislavka

Vizualizace kancelářského ao bchodního centra Bořislavka v Praze 6.

Vizualizace kancelářského ao bchodního centra Bořislavka v Praze 6. Zdroj: KKCG Real Estate

Vizualizace kancelářského ao bchodního centra Bořislavka v Praze 6.
Centrum Bořislavka vyrůstá u stejnojmenné stanice metra.
Vizualizace chystaných budov.
Vizualizace chystaných budov.
5
Fotogalerie

Skupina KKCG miliardáře Karla Komárka přistoupila k prodeji kancelářského a obchodního centra Bořislavka u stejnojmenné stanice metra v Praze 6. Do Bořislavky se po dokončení nastěhuje KKCG i její dceřiné společnosti jako Sazka nebo Moravské naftové doly.

„Příprava prodeje byla svěřena firmě Knight Frank,“ řekla bez dalšího komentáře mluvčí KKCG Dana Dvořáková. 

Připravovaná transakce je takzvaný forward sale. To znamená, že případný kupec nezíská nemovitost hned, ale až později, například po dokončení. Dostavba Bořislavky je naplánována na první polovinu roku 2021.   

„Zájem očekáváme značný. Jedná se o naprosto výjimečný prémiový produkt. Trofejní budově bude odpovídat i cena, neboť na trhu srovnatelné produkty chybí,“ uvedla ředitelka poradenské společnosti Knight Frank Zdenka Klapalová. Konkrétní výši požadované ceny nekomentovala. Bude se však odvíjet o celkové investice do projektu. Ta převýší tři miliardy korun. 

Ve čtyřech budovách ve tvaru krystalu vznikne 24 tisíc metrů čtverečních kanceláří. Doplňkem bude 8600 čtverečních metrů obchodů včetně supermarketu.

Karel Komárek koupil projekt v roce 2012. Tehdy měla být Bořislavka hlavně obchodním centrem s doplňkem kanceláří. V rámci přepracování záměru se ale poměr ploch obrátil ve prospěch administrativy. Po dlouhých diskuzích s místními obyvateli upravil stavebník také vzhled budovy.  

Stavba vznikající podle podle návrhu studia Aulík Fišer architekti nedávno získala čtyři ocenění v mezinárodní architektonické soutěži European Property Awards. Zároveň projekt obdržel za Evropu tři nominace do celosvětové soutěže World’s Best. 

Ceny komerčních realit jsou aktuálně na rekordních úrovních. To se odráží na výnosech investorů. Podle konzultantské firmy PwC jsou v současnosti výnosy prémiových kancelářských nemovitostí v centru Prahy na úrovni kolem 4,2 procenta. Takto nízko ještě nikdy nebyly.